Horațiu Buzgău, antreprenor din noua generaţie a agriculturii, a reușit să atragă fonduri europene și a înființat o plantație de aluni în regim ecologic în apropierea localității Tășnad, județul Satu Mare.

Horațiu a accesat în 2018 fonduri europene pentru a înființa o plantație de aluni în regim ecologic, pe o suprafață de aproape 50 de hectare cu sistem de irigații. În urma proiectului aprobat, antreprenorul a reușit să atragă o investiție de un milion euro și a beneficiat de finanțare nerambursabilă de 90%.

În 2019, Horațiu Buzgău a depus al doilea proiect către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru a dezvolta o unitate de procesare a alunelor.

„Fondurile europene au fost o contribuție semnificativă pentru dezvoltarea business-ului. Investiția totală în cultură și fabrica de procesare tinde spre 3,5 milioane euro, din fonduri europene, proprii și credite bancare”, a declarat Horațiu Buzgău (FOTO), manager al Holiv Ecoplant.

Fondurile europene, un liant între stat și micile business-uri de viitor

Acesta a declarat că atragerea fondurilor europene a fost un proces complex, având nevoie de un plan de afaceri care să înglobeze întreaga viziune. Horațiu spune că s-a confruntat cu probleme ce țineau de birocrație, însă nu a renunțat.

„Nu a fost un proces ușor, însă nu imposibil. Accesarea fondurilor europene facilitează implementarea mai rapidă a unor afaceri de viitor”, precizează acesta.

Horațiu a ales să cultive aluni ecologici deoarece este un domeniu inovativ în România, impulsionat de apariția fondurilor europene. De asemenea, acesta consideră că o să existe deschidere și interes mare pentru această cultură și din partea actorilor importanți din agribusiness.

„Deschiderea către produsele bio va fi din ce în ce mai mare. Pandemia a jucat un rol cheie pentru că oamenii și-au dat seama cât de mult pot influența piața prin consumul de produse locale, ecologice”, precizează acesta.

Tânărul intenționează să acceseze în continuare fonduri europene pentru extinderea plantației și dezvoltarea zonei de procesare și digitalizare.

Holiv Ecoplant vrea să comercializeze produsele sub marca Allu în primăvara anului viitor

Unitatea de procesare va fi construită în localitatea Tășnad, iar capacitatea de producție estimată este de 100 de tone de alune în coajă în primul an. În primăvara anului viitor, Holiv Ecoplant vrea să lanseze șase produse, printre care alune învelite în ciocolată, cremă tartinabilă, ulei de alune, nuga, batoane proteice.

„Acesta va fi portofoliul nostru de debut. Pe viitor, intenționăm să diversificăm paleta noastră de produse, în funcție de cerințele pieței”, spune antreprenorul.

Compania va comercializa produsele sale atât online, cât și prin intermediul showroom-ului care se află la poarta fabricii. De asemenea, reprezentanții Holiv Ecoplant intenționează să ajungă și în marile rețele de magazine din România. Următorul pas este extinderea pe alte piețe.

„Vrem să ne extindem în locurile unde conceptul de agricultură ecologică este bine înțeles și apreciat, însă dorim să ajungem în cât mai multe țări în care găsim deschidere și înțelege către agricultura bio”, declară acesta.

De asemenea, compania vizează și educarea populației din România în ceea ce privește consumul de produse ecologice autohtone.

Sursa foto: Holicov Ecoplant

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri