Aplicarea de tehnici agricole de înaltă performanță pentru cultura de floarea soarelui este necesară pentru obținerea unor recolte profitabile, dar depozitarea corectă a acestora este, de asemenea, esențială pentru fermier. Recoltarea la timpul potrivit este primul pas în direcția unei depozitări de durată, fără alterarea semințelor.

Recoltarea optimă a culturii de floarea-soarelui

Pentru o depozitare de durată, în condiții bune, recoltarea la floarea soarelui trebuie făcută atunci când umiditatea semințelor nu depășește 13-14%. Cel mai bun indicator al atingerii acestei valori este aspectul calatidiilor, care sunt, în proporție de 75-80%, maronii sau brun-gălbui.

Dacă recoltarea se face prea devreme, se impune uscarea semințelor pentru a se preveni încingerea și mucegăirea. Amânarea recoltării, pe de altă parte, determină pierderi mari prin scuturare (200-300 kg/ha), atacul păsărilor, frângerea plantelor și apariția bolilor.

Curățarea și uscarea semințelor

Curățarea semințelor este necesară pentru prelungirea duratei de depozitare. Ea se realizează cu ajutorul sitelor, al ventilatoarelor și al magneților.

Cea mai ieftină metodă de uscare este în câmp sau pe platforma fermei, la soare, cu lopătare regulată și acoperire, pe timpul nopții, cu prelate. Cea mai eficientă, pe de altă parte, impune folosirea uscătoarelor de cereale: în cazul florii-soarelui se optează pentru ventilare activă în flux de aer cald.

Cele două variante de uscătoare sunt cel rotativ, respectiv cel cu coloană de uscare. Uscătoarele cu tambur rotativ garantează un plus de eficiență prin reglajele precise legate de temperatura la care sunt expuse semințele și datorită timpului redus de uscare, mai mic de 5-6 ori decât la alte metode.

Umiditatea semințelor după uscare trebuie să scadă la 6-9%.

Depozitarea semințelor de floarea-soarelui

Depozitarea semințelor de floarea-soarelui se face în silozuri celulare și magazii etajate. Este foarte important ca, în perioada depozitării, temperatura din interior sa nu depășească cu mai mult de 5 grade Celsius temperatura mediului.

Înainte de depozitarea noii recolte, depozitele trebuie golite complet, curățate, igienizate și văruite. Pentru pardoseli se folosesc substanțe dezinfectante speciale, astfel încât să se minimizeze riscul de apariție a bolilor și insectelor. Prevenirea apariției rozătoarelor se face cu rodenticide, capcane și aparate cu ultrasunete.

Metode de depozitare

Există mai multe moduri de depozitare a semințelor de floarea-soarelui, pentru păstrarea calității acestora:

  • la temperaturi mici, cu aerisire corespunzătoare prin pardoseală;
  • prin deshidrorefrigerare, o tehnică ce presupune răcirea bruscă, simultană unei reduceri a umidității ca urmare a contactului cu aerul rece;
  • prin însilozare (aerare naturală activă) în spații închise prevăzute cu instalații de ventilare.

Potențiale probleme legate de depozitare

Distribuirea neuniformă a semințelor sau o umiditate ridicată a acestora reprezintă factori de risc ce pot determina alterarea recoltei. Problemele legate de umiditate pot avea diferite cauze, de la existența semințelor insuficient maturate, la variații de temperatură sau prezența unor patogeni.

Când recoltarea se face la o umiditate de 13-14%, uscarea imediată devine o necesitate. Din nefericire, ea nu este întotdeauna posibilă, caz în care se recomandă păstrarea semințelor la o temperatură mai mică de 10 grade Celsius.

Durata de depozitare a recoltei de floarea-soarelui

Se consideră că, în cazul în care tehnologia de recoltare și depozitare este respectată cu strictețe, durata de depozitare optimă este de 3-6 luni. Condiția esențială pentru prelungirea acestei durate cât mai aproape de valoarea maximă este menținerea semințelor la o temperatură de cel mult 10 grade Celsius în primele 15 zile de depozitare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri