Scumpirile în lanț, dar și închiderea Azomureș, unul dintre cei mai importanți producători de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, au generat îngrijorări pentru fermierii români. Cezar Gheorghe, consultant agricol, a declarat că fermierii ar trebui să se asigure că dețin cantitatea necesară de îngrășăminte și să nu aștepte o ieftinire a acestora.

”Cei mai deștepți dintre fermieri au avut grijă să își asigure cantitatea necesară de îngrășăminte încă din toamnă. Aceștia nu trebuie să aștepte o ieftinire a prețurilor, deoarece nu e un orizont cert. În plus, lipsa de aprovizionare în așteptarea unui preț mai mic va duce la menținerea costurilor ridicate la nivel local”, a declarat Gheorghe, pentru wall-street.ro.

Acesta a precizat și că speră ca Azomureș să își reia cât de curând activitatea, pentru ca balanța să se echilibreze. Cât despre un ajutor de la stat pentru fermeri, Gheorghe a menționat că statul nu are ce să facă în această situație.

”Orice ban care vine care vine de la stat trebuie să se și întoarcă. Statul nu poate interveni în această problemă”, a precizat consultantul.

De asemenea, un alt sfat care vizează fermierii este legat de cantitatea de îngrășăminte folosită pe un hectar. În ciuda creșterii prețului Azotatului, Gheorghe insistă ca fermierii să nu folosească o cantitate mai mică de produs, din nevoia de a economisi.

”O cantitate mai mică de îngrășăminte va duce la scăderea producției, ceea ce se va reflecta ulterior și în costul alimentelor. În plus, dacă pâmântului îi lipsește cantitatea necesară de îngrășăminte în timpul unui an, și recolta anului următor va fi compromisă, deoarece solul este secătuit”, a mai spus Gheorghe.

În prezent, costul unui sac de 50 de kilograme de Azot a ajuns la 220 de lei, de la circa 80 de lei, în cursul anului trecut.

Lanțul scumpirilor în 2022

Costul pe hectar va crește, este concluzia lui Cezar Gheorghe, deși acesta precizează că pare că prețul gazelor, care a generat scumpiri în lanț, se echilibrează la nivelul continentului.

”Marii producători ai lumii au blocat exporturi importante. China a blocat exportul de îngrășăminte, Rusia și-a impus cote de export, de asemenea. Astfel, oamenii s-au îndreptat către Maroc, Egipt și alte state care au rămas deschise exporturilor. De aici, provine această insuficiență a capabilității de aprovizionare a îngrășămintelor”, a completat Gheorghe.

Dacă până în prezent, un fermier înființa un hectar cu 3.000-3.800 de lei, scumpirile vor genera costuri de 4.000-4.200 pentru același hectar, conform celor transmise de Gheorghe.

Veștile bune vin, însă, din Statele Unite, care au reușit să contracareze criza generată de Rusia prin livrarea de gaz natural lichefiat. Acțiunea a generat o echilibrare a prețului gazelor la nivelul Americii, trend care este așteptat și în Europa. În mod cert, prețul gazului nu va scădea, dar, cel puțin, nu va mai crește.

Schimbările climatice, noi provocări pentru fermieri

Fenomenele extreme au definit anul 2021, iar fermierii sunt unii dintre cei care au avut de suferit. Seceta sau inundațiile au dat peste cap socotelile acestora în ceea ce privește recoltele.

Cu toate acestea, Gheorghe precizează că anunțul meteorologilor este îmbucurător, cel puțin până în luna mai a anului.

”Iarna trecută nu am avut parte de zăpezi, însă au fost suficiente ploi. Se pare că trendul se menține în această iarnă. Sunt aspecte pe care nu le putem controla, însă sperăm să nu avem nopți consecutive cu îngheț, cu temperaturi de minus 12 grade Celsius, ceea ce ar dăuna grâului, în principal”, a conchis consultantul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri