Atunci când vine vorba despre finanțări, fermierii din România au la dispoziție fondurile europene, creditele Agro IMM Invest, dar și subvențiile APIA. Nu întotdeauna, însă, ei știu exact cum să se pregătească pentru a le accesa.

Peste 1 miliard de euro disponibili prin Politica Agricolă Comună

Pentru anul 2022, fermierii și cooperativele agricole din România au la dispoziție mai multe tipuri de finanțări europene pe portalul AFIR, după cum urmează:

- Submăsura 4.1, investiții în exploatații agricole (760 milioane euro)

- Submăsura 4.2, investiții în procesarea și marketingul produselor agricole (183 milioane euro)

- Submăsura 6.1, instalare tineri fermieri (100 milioane euro)

- Submăsura 6.2, sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale (50 milioane euro)

- Submăsura 6.3, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (87 milioane euro)

- Submăsura 6.4, investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (100 milioane euro)

- Submăsura 9.1, înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol (6,7 milioane euro)

- Submăsurile 16.4 și 16.4A, sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol (40 milioane euro)

În total, prin portalul AFIR sunt disponibili 1,326 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună a Comisiei Europene, bani ce pot fi accesați în anul 2022.

"Este al doilea an de tranziție în care se păstrează regulile vechi pentru finanțări noi și este o sumă consistentă pe care Comisia a stabilit-o ca procent pentru fiecare țară. Pentru România bugetul pentru proiecte a fost semnificativ, adică o bună parte din bugetul total de 7 ani, adică 3,258 miliarde euro sunt alocați pentru acest an 2022", a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români pentru wall-street.ro.

5 miliarde de lei în 2022 și prin Agro IMM Invest

De asemenea, fermierii români mai au la dispoziție în anul 2022 și 5 miliarde de lei fonduri prin Agro IMM Invest, un subprogram al IMM Invest, după cum urmează:

- 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii;

- 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;

- 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele eligibile, inclusiv sectorul alimentar.

Chiar și cu toate aceste fonduri puse la dispoziție prin diferitele soluții de finanțare, însă, Florian Ciolacu a precizat faptul că "măsurile actuale cu finanțările puse la dispoziție ar fi fost altele dacă am fi putut să folosim bani din ciclul 2021-2027 pe nevoile reale".

Totodată, a mai adăugat directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, "finanțarea fermierilor care au ajuns la un nivel de performață și de competitivitate este una inaccesibilă în momentul acesta. Adică, fermierii care fac performanță și care au parcuri de utilaje agricole care trebuie să fie actualizate, nu pot să acceseze finanțare".

Cât privește felul în care fermierii trebuie să se pregătească pentru accesarea fondurilor, fie ele europene sau prin celelalte măsuri expuse, Florian Ciolacu a subliniat importanța consultanților: "Te uiți la nevoile pe care le ai pe obiectivele de dezvoltare și cauți în radarul finanțărilor disponibile. Asta de obicei nu poți s-o faci singur, o faci doar dacă ai aflat de la altcineva, sau dacă te duci la un consultant."

Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români a adăugat de asemenea și faptul că "stabilirea obiectivelor e personală, e individuală, dar există un aspect de care trebuie să se țină seama: orice proiect de felul acesta e un proiect cu cofinanțare, deci trebuie luată în considerare o planificare corectă a accesării acestor finanțări. Adică, gradul de îndatorare crescut într-o anumită perioadă de impredictibilitate dată de prețul volatil la gaze, la inputuri, la utilaje, trebuie judecat bine".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri