Creșterea necontrolată a prețurilor la energie și la carburanți, situație dublată și de creșterea cheltuielilor cu forța de muncă, îi face pe mulți pomicultori din România să nu își mai poată desfășura activitatea.

Lucian Florea, admininstrator la Asociația Pomicolă Itești, Bacău și vicepreședinte la Asociația interprofresională Fruleg, ce reprezintă toate organizațiile de producători de fructe și legume din România, a dezvăluit pentru wall-street.ro problemele fără precedent cu care se confruntă industria pomicolă din România.

Wall-street.ro: Care sunt principale probleme cu care vă confruntați în sectorul pomicol?

Lucian Florea: Din păcate pentru noi, este un an extrem de dificil, toți pomicultorii din România se confruntă cu scăderea prețului la fructe datorită creșterilor mari de prețuri la energie și combustibil, mai ales energie, dar și datorită unei supraproducții de fructe în Europa. Depozitarea a devenit nerentabilă și atunci toată lumea a vrut să vândă cât mai repede, să nu mai aibă costuri de depozitare pentru fructe. Și aici mă refer în special la mere.

Cel puțin acest sector este foarte afectat, noi avem undeva prețuri undeva la 60% din prețul din anul trecut. Vă dați seama, în condițiile în care toate, toate (prețurile, n.r.) au crescut, inclusiv forța de muncă, nu mai spun energia, cartoanele, ambașajele, absolut toate.

Astăzi este un moment greu pentru pomicultori, sperăm să trecem cumva peste acest moment. Spre deosebire de alți ani, în care au mai fost niște măsuri de intervenție ale Comunității Europene și ale Guvernului României, astăzi nu avem nicio schemă de intervenție pentru acest sector.

Wall-street.ro: Subvențiile APIA nu sunt suficiente, sau creditele Agro IMM Invest?

Lucian Florea: Da, avem capital de lucru de anul trecut prin Agro IMM Invest, sau IMM Invest, dar pur și simplu e un credit pe care îl luăm și pe care rebuie să-l rambursăm. Sunt ceva condiții avantajoase față de un credit normal, dar cred că este extrem de puțin față de nevoia pe care o are pomicultura astăzi.

Wall-street.ro: Practic, pomicultorii vin cu bani de acasă pentru a-și susține activitatea?

Lucian Florea: Da, astăzi da. Costurile au devenit imense la păstrare, pur și simplu, din câte văd eu, mulți pomicultori abandonează suprafețe destul de importante din plantații, nu mai au puterea și nu mai vor să le lucreze, a devenit o activitate nerentabilă. Gândiți-vă că, din câte știu eu, vreo 400 și ceva de milioane de euro sau băgat prin 4.1.a (măsura, n.r.), iar astăzi avem situația care este globală și n-a depins de noi, producătorii, sau n-am putut s-o anticipăm.

Din păcate pentru noi, din cauza situației globale, să spun, nu reușim să mai păstrăm suprafețele pe care le-am administrat până acum.

Wall-street.ro: Cât de mare este problema forței de muncă în domeniu?

Lucian Florea: Problema cea mai mare la pomicultură sunt zilierii, pe care nu-i mai avem. Germania deja nu mai pune condiția de limbă, ia orice zilier, iar noi nu putem face față salariilor pe care le primesc zilierii în Germania, n-avem cum să plătim apropiat sau la fel, și atunci rămânem fără forță de muncă.

Cât de cât, fermierii și-au mai loializat forța de muncă fixă, dar problema cea mai mare o avem la curățatul în livadă și la cules. Aici există o prăpastie între ce putem noi plăti și ceea ce primesc acești zilieri la sparanghel în Germania, sau la căpșuni în Spania. Toate fructele din import se întorc cu anumite prețuri, fructele din România sunt extrem de prost plătite astăzi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri