Criza ruso-ucraineană are efecte inclusiv pe piața agriculturii din România, mai ales de când Rusia a devenit, conform Financial Times, cel mai mare exportator de cereale şi grâu din lume. Pentru a vedea dacă acest lucru nu ar putea deveni inclusiv o oportunitate pentru sectorul agricol românesc în contextul actual, am stat de vorbă cu un specialist în domeniu.

Wall-street: Ce probleme cauzează criza ruso-ucraineană agriculturii românești?

Marcel Cucu: Sunt probleme foarte complexe. Nu este vorba numai despre piața produselor agricole, este vorba despre piața inputurilor pentru agricultură.

În al doilea rând, este vorba despre necesarul populației, și populația României poate avea necazuri, nu numai cei care sunt implicați direct. Este vorba despre alimentație, în primul rând, dar și despre toate celelalte trebuincioase oamenilor.

Wall-street: Se vorbește inclusiv despre o posibilă criză a uleiului de floarea soarelui.

Marcel Cucu: Sunt orice posibile orice fel de probleme în ce privește alimentația și produsele agroalimentare. Noi am avut posibilitatea de a ne crea orice fel de produse alimentare, dar 30 de ani numai ne-am bătut joc de industria noastră, în loc s-o modernizăm.

Noi avem produse primare, și floarea soarelui, și rapiță și toate cele necesare uleiului de floarea soarelui. Dar noi acum nu mai procesăm, nu mai avem cum să facem uleiul de floarea soarelui, noi îl cumpărăm. Și nu este vorba numai despre ulei, ci și de toate celelalte produse. Noi cumpărăm carne, noi cumpărăm produse lactate, cumpărăm orice.

Noi exportăm produse primare, dar nu suntem în stare să le băgăm în procesare. Asta este.

Wall-street: Criza aceasta ar putea fi transformată într-un avantaj?

Marcel Cucu: Evident că lumea, superficial, gândește în felul acesta: lasă că o să meargă piața și o să avem avantaje. Sunt temporare. Noi trebuie să ne gândim la o perspectivă și la niște strategii cu totul și cu totul diferite.

Avem posibilități, avem materie primă, mă rog, până or veni și or bombarda și câmpurile noastre, Doamne ferește. Dar până atunci cred că avem tot ce ne trebuie ca materie primă să ne facem tot necesarul. Eu sunt revoltat, exportăm grâu și cumpărăm sute de mii de tone de cocă pentru pâine. Câtă lipsă de responsabilitate există în politica românească față de viitorul națiunii noastre?

Am avut o zootehnie extraordinară, la nivelul producției de materie primă, evident, nu au fost performante ca nivel tehnologic, dar asta însemna o politică pozitivă pentru români. Este necesară o retehnologizare a tuturor ramurilor care privesc populația și să vă dau un singur exemplu: puteam să refacem agricultura sistemului de irigații. Păi noi așteptăm să se ducă toate apele din țara asta în Dunăre și apoi s-o pompăm din Dunăre la irigații?

Wall-street: Finanțările alocate pentru agricultură în 2022 vor mai fi suficiente în noul context regional?

Marcel Cucu: După părerea mea au fost superficial gândite pentru agricultură. Fondurile, pentru ceea ce ne trebuie nouă ca să devenim ceea ce ne dorim, nu sunt suficiente, evident. Chiar acel PNRR, nu a avut o referire suficient de clară cu privire la agricultură.

Wall-street: Rusia, alături de Ucraina, sunt printre țările care exportă cele mai multe cereale, în cazul Rusiei - este primul exportator. Ne pot avantaja în vreun fel embargourile instituite în contextul războiului actual?

Marcel Cucu: S-ar putea să ne avantajeze, dar temporar, și numai la nivel de producție primară. Pe mine nu mă avantajează, de exemplu, extraordinar, dacă mă apuc să vând grâul cu 2 lei în loc de 1 leu, sau mai puțin, atât timp cât cumpăr îngrășămintele de 3, 4, 5 ori mai scumpe. Și energia nu mai vorbesc, pentru că dacă ne apucăm de irigat, e jale cât plătim energia.

Rusia și Ucraina stăpânesc piața Mării Negre. Noi n-am putut să ne raportăm la piața agricolă europeană atât timp cât piața ruso-ucraineană ne-a dictat prețurile.

Sursa foto: Facebook Marcel Cucu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri