Sectorul agroalimentar se confruntă de mai bine de doi ani cu crize succesive: criza sanitară generată de Covid, criza prețurilor de energie, care a afectat în special industria de îngrășăminte, iar acum o criză umanitară, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit lui Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În ciuda acestor dificultăți, Moise consideră că "România produce suficient pentru a acoperi consumul intern și are capacitatea de a se suține singură din punct de vedere alimentar, așadar românii nu trebuie să-și facă griji din acest punct de vedere".

Dacă în România nu e cazul să ne panicăm, realitatea agriculturii din Ucraina este una mult mai sumbră: potrivit fermierului ucrainean Andriy Dykun, președintele Consiliului Agricol din Ucraina, multe terenuri arabile au fost ocupate de armata rusă, în vreme ce altora le-au fost distruse, pur și simplu, echipamentele.

Dacă fermierii ucraineni nu se vor putea întoarce la muncă, va fi un dezastru umanitar.

- fermier ucrainean -

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.

Regiunea de est a Ucrainei, aflată în vizorul Rusiei de ani de zile, este și cea mai fertilă zonă a țării, cultivând cerealele care hrănesc populații întregi din Africa și Asia. Deși cele mai mari exporturi ale Ucrainei sunt de porumb și orz, producția de grâu este cea care va avea cel mai mult de suferit. În 2020, Ucraina a produs 4% din producția mondială de grâu, iar Rusia 10%. Împreună produc aproape la fel de mult grâu ca întreaga Uniune Europeană.

Printre țările cele mai dependente de producția rusească și ucraineană de grâu și alte cereale se numără Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume. Aproape 70% din consumul său provine din aceste țări. Actualul conflict ar putea avea consecințe grave pentru Egipt, unde prețurile alimentelor cresc de luni de zile. Ar putea avea consecințe grave și pentru Turcia, care importă aproape 75% din grâul său din Rusia și Ucraina și se află în mijlocul unei crize economice severe, cu inflație de peste 48%.

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței României la Uniunea Europeană, a oferit un detaliu care întregește imaginea problemelor de securitate alimentară pe care le poate avea Europa, spunând că în silozurile de la Marea Neagră sunt peste 500.000 de tone de cereale blocate ca urmare a activității vaselor rusești.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri