România nu are probleme cu securitatea alimentară, iar problemele stârnite în această piață de războiul din Ucraina reprezintă mai degrabă o oportunitate pentru țara noastră. Piețele internaționale de cereale urmează să explodeze, pe fondul conflictului, iar România poate să își întărească poziția, potrivit lui Nicolae Istudor, Rector al ASE, specializat pe economie alimentară.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, care a izbucnit în urmă cu mai mult de o lună, a zguduit piețele internaționale, atât pe cea de energie cât și pe cea alimentară, în contextul în care cele două țări erau mari exportatoare de cereale, iar Rusia este și exportator de energie, resursă primordială în producția alimentară.

Această situație nu trebuie să inducă panică în România, pentru că țara noastră este la rândul ei un important producător de cereale dintre țările Uniunii Europene, spune profesorul de economie Nicolae Istudor, într-un interviu exclusiv pentru wall-street.ro.

Nu intră în discuție ca România să aibă probleme privind securitate alimentară, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Rezervele de cereale sunt în regulă și nu avem probleme de asigurare a continuității ofertei pe piață

Nicolae Istudor, Rector ASE

Citește și: Dăianu: Am putea ajunge la raționarea produselor. Comportamentul omului ar putea fi nevoit să se schimbe

România ar putea să se situeze foarte bine și această situație ar putea să fie chiar o oportunitate pentru țara noastră, de a produce mai mult și de a echilibra balanța comercială, care se află în deficit.

Panica este o oportunitate pentru speculă

Profesorul atrage însă atenția că este nevoie de multă precauție atunci când se vorbește despre stadiul în care se află România privind rezervele alimentare, pentru că se poate crea panică și, simultan, speculă, fără să existe un fond real pentru acestea.

Trebuie să fim atenți cu orice spunem în această direcție. Orice semnal crează elemente de speculație, iar în prezent nu este cazul

Nicolae Istudor, Rector ASE

Istudor a amintit de ceea ce s-a întâmplat recent pe fondul unor zvonuri răspândite pe rețelele sociale, în urma cărora oamenii s-au repezit să cumpere benzină și ulei de teamă că aceste produse se vor scumpi dramatic.

„Este vorba de efectele emoționale, care conduc la fenomene de speculă. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu benzina, cu uleiul, de la niște zvonuri”, a spus Istudor.

Pe de altă parte, dacă ar exista indicii că există probleme de securitate alimentară, s-ar putea recurge, prin lege, la oprirea exportului, a explicat economistul, iar România va trebui să facă aceasta, dar numai în cazul în care va fi necesar.

Citește și: Coșea: România nu s-ar putea hrăni singură dacă războiul din Ucraina va lovi puternic comerțul exterior

România poate să preia golurile lăsate de Rusia și Ucraina în piețele globale de cereale

România ar putea să umple golurile lăsate de Ucraina și Rusia în piața cerealelor (Rusia fiind blocată de sancțiuni, iar producția din Ucraina fiind afectată de devastările luptelor).

Trebuie să încercăm să preluăm noi piața descoperită a cerealelor

Nicolae Istudor, Rector ASE

Pentru asta, țara noastră trebuie să-și mărească producția, pentru că fermele din țara noastră nu lucrează la întreaga lor capacitate, dar trebuie să ne concentrăm și pe a aduce o mai mare valoare adăugată, atunci când exportăm.

„Ar trebui să valorificăm capacitățile de producție de cereale a României, pentru că această piață va exploda, în contextul războiului, care lasă piețele globale fără doi mari exportatori”, a declarat specialistul în economie alimentară.

Faptul că omenirea este amenințată de o criză alimentară sau chiar de „foamete” pornind de la războiul dintre Rusia și Ucraina și a problemelor generate de acesta, a fost afirmat deja mai multe organizații internaționale și anumiți lideri importanți, anume Fondul Monetar Internațional, ONU , Programul Alimentar Mondial, precum și președinții Statelor Unite și Franței, Joe Biden și Emmanuel Macron.

Ceva mai rezervată, Banca Mondială admite și ea că țările sărace ar putea să aibă probleme mari legate de aprovizionarea cu cereale și deci cu alimentele care derivă din acestea.

Citește și: Coșea: România nu s-ar putea hrăni singură dacă războiul din Ucraina va lovi puternic comerțul exterior

Citeste si:

    Sursa foto: Facebook

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Filip Bodoc
    Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



    Setari Cookie-uri