Acum mai bine de doi ani, peste problemele specifice sectorului local vitivinicol, s-a suprapus provocarea majoră a pandemiei. Factorii perturbatori deja existenți, precum presiunea asupra prețurilor impusă de vinurile ieftine din import, oferta care depășește cererea, puterea de cumpărare, forța de muncă insuficientă sau condițiile meteo imprevizibile, sunt elemente care indică tot mai mult că jucătorii din domeniu trebuie să se adapteze din mers unei realități în continuă schimbare.

Pentru ca afacerile să fie profitabile, este nevoie de o reinventare a modului de lucru, digitalizarea fiind un element cheie al succesului.

Viitorul se conturează a fi unul care va aparține cramelor smart oriented, care vor adopta la timp tehnologia necesară pentru a elimina sau diminua problemele cele mai stringente cu care se confruntă acest sector. Beneficiile cu care vin la pachet tehnologiile inteligente corect implementate țin de trasabilitate, prevenirea fraudelor, gestionarea schimbărilor climatice și sustenabilitate, toate componente ale aceleiași ecuații, care trebuie să rezolve reziliența și profitabilitatea afacerilor pe termen lung.

Parteneriatele din sectorul agricol local ale BASF Agricultural Solutions România, axate în principal pe protecția culturilor, oferă companiei o perspectivă generală care i-a permis să identifice principalele arii în care optimizarea digitală ar avea impact maxim.

Noi tehnologii pot fi implementate pe tot lanțul de producție, de la etapele pregătitoare până la gestionarea produselor finale, oferind o comunicare eficientă, date care permit luarea deciziilor în funcție de informații concrete și în timp util, dar și analize continue pentru a minimiza pierderile și a maximiza productivitatea.

Propunându-și să ofere pieței locale soluții digitale cu eficiență testată, BASF a intrat în parteneriat cu AGRIVI, unul dintre cei mai importanți jucători la nivel mondial pe segmentul agro-tehnologic. Platforma de agricultură digitală AGRIVI cuprinde soluții de software pentru gestionarea fermelor și se adresează tuturor jucătorilor din lanțul valoric alimentar. Cu capacități avansate de planificare, trasabilitate și analiză a întregului flux de producție, soluțiile permit digitalizarea tuturor proceselor, pentru a putea lua decizii bazate pe date reale din teren, pentru recolte mai bogate și calitative.

Conform BASF, agro-tehnologiile reprezintă o șansă unică pentru întregul sector vitivinicol: o transformare care aduce eficiență, transparență și productivitate și poate genera noi modele de business pe piața locală, care să devină competitive la nivel global.

Digitalizarea industriei vinului din România se pliază perfect ca răspuns la provocările actuale: comunicarea optimizează procesele de lucru, ajutând la eficientizarea timpului echipelor de lucru și suplinind lipsa de personal; monitorizarea continuă a sănătății culturilor, oferă posibilitatea de a acționa la timp, limitând pagubele produse de dăunători; monitorizarea meteo ajută la intervenția imediată acolo unde este posibil și, pe termen lung, la identificarea tendințelor și ajustarea planificării în funcție de acestea. Toate aspectele enumerate converg spre creșterea productivității, oferind afacerilor de orice anvergură posibilitatea de a își stabiliza cantitativ și calitativ producția.

Astfel, potrivit BASF, investiția în soluții digitale ar trebui să reprezinte un obiectiv strategic pentru producătorii de vinuri, având un randament excelent pe termen lung. Este și motivul pentru care compania a selectat un partener de încredere, precum AGRIVI, pentru a oferta o platformă digitală completă, ce include și un modul dedicat cramelor.

Modulul suplimentar pentru crame al platformei AGRIVI reprezintă o soluție complexă, dedicată industriei vinului, care răspunde la provocările ei specifice. Vinificatorii pot monitoriza cu ajutorul acestuia toate activitățile din procesul de producție a vinului – de la înlăturarea tulpinilor până la zdrobirea strugurilor, decantare, adăugarea aditivilor, fermentare, monitorizarea principalelor caracteristici ale vinului (zahăr, sulf, pH, aciditate).

Instrumentul de management digital pentru crame oferă și posibilitatea de a crea baze de date cu produse și sortimente proprii, incluzând monitorizarea loturilor, managementul inventarului, planificarea producției și vânzărilor. Activitățile pot fi inventariate și organizate pe categorii flexibile, inclusiv cu înregistrarea tipurilor de costuri (lucrători, utilaje) și documentarea acestora. În plus, raportarea conține date despre producția de vin, care se pot descărca în formatul preferat, iar platforma poate fi accesată de pe calculator sau dispozitiv mobil, cu sau fără conexiune la internet.

La ediția 2022 a competiției „Povești cu vinuri românești”, dedicată cramelor mici și mijlocii și organizată de BASF Agricultural Solutions România, în cadrul concursului dedicat etichetelor vinurilor locale, câștigătorul desemnat de specialiștii din advertising va avea ocazia să testeze eficiența aplicației AGRIVI , fiind premiat cu o licență pentru modulul destinat cramelor.

Sursa foto: www.basf.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri