Accesarea fondurilor europene nerambursabile rămâne o problemă pentru fermierii români, în condițiile în care supraviețuirea acestora în actualul context socio-economic depinde în mare măsură de ele. De asemenea, gradul de digitalizare al agriculturii românești este în continuare unul redus, ambele aspecte fiind evidențiate în cadrul conferinței Wall Street Viitorul agriculturii: finanțarea, digitalizarea și reziliența industriei față de provocările din regiune.

"Din păcate, nu putem spune că procesul de atragere a fondurilor europene pentru agricultură s-a simplificat, că depundem mai puține documente. Chiar zilele acestea pregătim proiecte și suntem în continuare la 200 de pagini, se cer CV-uri și studii de fezabilitate care nu ar trebui să se ceară", a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Finance Advisors, sponsor al conferinței.

Totuși, sunt și vești bune, a arătat aceasta. Vin bani și atunci, chiar și mai greu, trebuie să-i absorbim, specificând că vorbește despre cei 300 de milioane de euro capital de lucru, în legătură cu care sfătuiește antreprenorii să își aleagă cu atenție firmele de consultanță și să nu mai plătească avansuri.

La acest capital de lucru, aud și de avansuri de mii de euro. Nu, atenție, selectați companiile de consultanță riguros.

Roxana Mircea, Managing Partner REI Finance Advisors

Totodată, a mai spus Roxana Mircea, în ziua depunerii, estimativ 26 mai, pe granturile mai mari vor trebui depuse proiectele în primele minute. Nu cred că vor avea șanse aceia care vor depunde la o oră după, sau dacă sunt al doilea, al treilea, al cincilea proiect depus de aceeași persoană.

De asemenea, Alexandru Rițiu, Manager Departament Agribusiness în cadrul Raiffeisen Bank, a declarat în cadrul aceleiași conferințe faptul că oferta de fertilizatori în piață este mai scăzută decât cererea, iar provocarea fermierilor în 2022 nu este numai prețul la fertilizatori, ci și aceea de a obține cantitățile necesare pentru a-și înființa în mod corespunzător culturile.

Impactul direct asupra fermierilor este dat de costul la energie și costul la combustibil. Dacă în privința costului la energie impactul este mai scăzut, costul la combustibil este într-adevăr mai relevant.

Dacă corelăm toate aceste elemente, am putea concluziona că impactul cu înființarea culturilor a crescut cu 30-50% raportat la anii precedenți, deci este relevant și de luat în calcul.

Alexandru Rițiu, Manager Departament Agribusiness Raiffeisen Bank

Cât privește digitalizarea, Marcel Ionescu, fondator Agricloud, a declarat faptul că, în momentul de față, gradul de penetrare al tehnologiei în fermă la nivel de agricultură de precizie se duce undeva spre 10-12%.

De asemenea, acesta a dat și exemple concrete din teren privind eficiența investițiilor în raport cu potențialul tehnologic, spunând că o dronă de 30.000 de euro cu un procent de finanțare de 80% a zburat numai 17 minute în ultimii doi ani peste culturile unui fermier cu 900 de hectare, ceea ce înseamnă că recuperarea Ministerului Agriculturii nu se întâmplă.

În acest context, Viorel Morărescu, Director în cadrul Direcției pentru politici agricole a Ministerului Agriculturii a arătat că trebuie ca aceste investiții cu bani europeni, care sunt și bani românești, să aducă plusvaloare, să creeze locuri de muncă și să scadă costurile fermierilor pentru a deveni profitabili, în condițiile în care toate prețurile au crescut foarte mult.

Nu în ultimul rând, cei din mediul privat livrează în funcție de performanță, find cointeresați în a livra caravane, workshopuri și sesiuni de informare cât mai adaptate pentru fermieri, a arătat Alexandru Tănasă, Digital Business Advisor ARGGO, partener al conferinței.

Pe de altă parte, mergând într-o zonă de mentalitate, în orice țară și în orice industrie, actorul politic are o inerție destul de mare și nu trebuie să ne surprindă acest lucru, iar rezistența la schimbare o avem cu toții, a mai declarat acesta.

Sursa foto: REI Finance Advisors

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri