Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din ultimii 10 ani, de peste 30%, ajungând la maximumul istoric de 58,1 miliarde de lei în 2021, cu 35% mai mult faţă de valoarea din 2017, potrivit unui studiul de profil, transmite Agerpres.

Pentru 2022, analiştii KeysFin estimează consolidarea sectorului până în apropierea sau chiar depăşirea nivelului record atins în 2021, de 58 de miliarde de lei, în baza presiunilor inflaţioniste şi a subvenţiilor acordate de autorităţi, factori care vor contrabalansa scăderea producţiei de cereale cu 12%, prognozată de Comisia Europeană în iulie 2022, fiind al doilea cel mai mare declin anual dintre statele membre, la 26 milioane de tone.

"Deşi pentru anul 2022 estimăm consolidarea sectorului, punctăm nevoia prioritizării investiţiilor în infrastructură şi modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

În ceea ce priveşte topul celor mai mari companii cu profil agricol, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a ocupat şi în 2021 prima poziţie, după o creştere anuală de 25% a cifrei de afaceri.

Pe locurile 2 şi 3, după cifra de afaceri, s-au situat Promat Comimpex SRL cu 1,2 miliarde de lei şi Plantagro-ComSRL cu 672 milioane lei în 2021.

Cea mai mare creştere din top 20 a fost înregistrată de Comcereal SA, care, după un avans anual de 182% al cifrei de afaceri, a intrat pe ultima poziţie în top 20 în 2021.

În clasamentul producţiei de grâu la nivelul UE, România a urcat cu 2 locuri, ajungând pe 4, cu 7,5% din total şi o recoltă de 10,4 milioane de tone în 2021.

România a ocupat în continuare primul loc la suprafaţa cultivată de porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar în anul post-pandemic producţia realizată a fost de 14,8 milioane de tone, redevenind lider în ierarhia europeană.

În plus, România a reuşit să rămână cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,8 milioane de tone în 2021.

Datele au fost extrase în septembrie 2022 şi pot suferi modificări până la sfârşitul anului, precizează realizatorii studiului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri