Fundația World Vision este o organizație non-guvernamentală globală prezentă în aproape 100 de țări la nivel mondial, care își dedică, în principal, activitatea bunăstării copilului. ONG-ul are însă mai multe zone de intervenție, iar în cadrul Consorțiului „Creștem prin Educație Agricolă”, a elaborat un modul educațional inovator despre agricultura durabilă și agricultura 4.0. Pachetul educațional se adresează celor 56 de licee cu profil agricol din România și este deja în implementare în 10 licee.

Cei de la World Vision România au dezvoltat de altfel un program numit „Călătorie spre anul 2050", în care copiilor li se vorbește despre sustenabilitate și tehnologie și răspunde la întrebarea: „Cum vom hrăni 10 miliarde de oameni în anul 2050?”.

Astfel, planurile de lecție, însoțite de filme și prezentări familiarizează elevii cu cele mai importante concepte ale agriculturii durabile.

"Agricultura 4.0 nu este despre a ne arăta gadget-urile tehnologice, ci ea rezolvă foarte multe limitări. Pe scurt, cred că înseamnă a produce mai mult folosind mai puține resurse", a declarat Crenguța Bărbosu, Senior Program Manager în cadrul departamentului Agricultură și dezvoltare economică World Vision România pentru wall-street.ro.

Aceasta a precizat faptul că de câțiva ani se vorbește despre agricultură digitală, de precizie sau smart, toate acestea introducând agricultura 4.0, concept în care noțiunea de 4.0 pornește de la a patra revoluție în agricultură.

Reprezentantul World Vision România a arătat că, practic, agricultura 4.0. este brațul tehnologic al agriculturii durabile, mai precis o agricultură care nu vrea să compromită șansele generațiilor viitoare.

Populația lumii va ajunge la 10 miliarde în anii 2050, timp în care resursele, apele, solul, toate se diminuează, deci trebuie să producem mai mult folosind mai puțin.

Crenguța Bărbosu, World Vision România

Aceasta a dat drept exemplu de bună practică proiectul Livada cu stupi, prima stupină acreditată ca stupină de multiplicare dar și stupină didactică, căreia i s-a adăugat ulterior și o livadă ce constă în 5 hectare de teren plantate cu cireși.

Astfel, Crenguța Bărbosu a povestit că frații Bodescu, fondatorii acesteia, au reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect fără să aibă cele mai bune condiții, la început acolo nefiind apă și nici curent, dar aceste neajunsuri i-au făcut să folosească într-un mod inovator toată tehnologia disponibilă în piață.

Cât despre deschiderea anumitor fermieri pentru educația tinerei generații, printre care și fondatorii Livezii cu stupi, aceasta a povestit că unul dintre frații Bodescu a găzduit 15 copii o săptămână la el acasă, pe propria cheltuială, ținând un cerc de apicultură cu elevii de la liceul de la liceul agricol Huși încă din anul 2015.

Crenguța Bărbosu a explicat însă și faptul că, în ce privește implementarea proiectelor educaționale, ONG-ul a lucrat foarte bine cu Ministerul Agriculturii, dar nu și cu Ministerul Educației, liceele agricole fiind în subordinea celui din urmă.

Aceasta a explicat însă că acest aspect nu este atât de important, organizația văzându-și în continuare de treabă împreună cu mai multe ferme și mai mulți antreprenori, în 2022 alăturându-se demersului inclusiv BNP Paribas, cu ajutorul cărora s-au putut oferi granturi elevilor liceelor agricole pentru ca aceștia să viziteze ferme cu tehnologii 4.0.

Sursa foto: World Vision Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri