Seceta este principala amenințare la care sunt expuși fermierii din România, iar asigurarea rămâne modalitatea cea mai bună de protecție, pe termen scurt, pentru agricultori, anunță Marsh, companie globală de brokeraj de asigurări și consultanță de risc.

Specialiștii Marsh evaluează seceta ca fiind principala amenințare la adresa culturilor agricole din România, în perioada următoare. Acesta este și motivul pentru care compania anunță lansarea pentru fermierii români a primei asigurări care garantează producția în caz de secetă.

Potrivit studiilor Marsh, schimbările climatice vor aduce provocări variate și cu impact major pentru domeniul agricol:

  • Variații ale precipitațiilor, secetelor și inundațiilor vor afecta recoltele pe mai multe planuri;
  • Epuizarea apelor subterane și degradarea solului vor reprezenta probleme din ce în ce mai dese;
  • Diminuarea semnificativă a randamentelor culturilor în situația în care temperaturile depășesc nivelurile specifice ale culturilor.

Fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente și mai puțin previzibile. Tocmai de aceea, fermierii trebuie să se adapteze la viteza fără precedent a acestor condiții aflate în permanentă schimbare.

Cunoaștem impactul devastator pe care seceta îl poate avea asupra activității și chiar existenței fermelor din România. Tocmai pentru că înțelegem atât de bine natura problemelor cu care fermierii români se confruntă, am creat un produs inovator care fructifică expertiza globală și locală Marsh. Asigurarea împotriva secetei răspunde nevoilor cronice ale fermierilor români de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investiție cu impact pe termen lung în atenuarea efectelor secetei, asigurarea rămâne cea mai accesibilă formă de protecție pe termen scurt pentru fermierii români. Din păcate, până acum, aceștia nu aveau acces la un astfel de produs.

Horațiu Regep, Agribusiness Country Manager, Marsh România

Acoperirile produsului au fost elaborate în urma a sute de ore de întâlniri cu fermieri membri ai APPR, UNCSV și PRO AGRO, care au furnizat informații relevante pentru conturarea produsului. Noul produs este unicul de acest fel la care fermierii români au acces. Asigurarea acoperă atât riscuri clasice (secetă, arșiță, inundații, grindină, ploi torențiale, furtună, vijelie, tornadă) cât și riscuri specifice (boli și alte organisme dăunătoare, înghețuri, secetă/arșiță sau ploi excesive). În plus, produsul include și serviciul de monitorizare a culturilor în timp real, prin intermediul satelitului.

Asigurarea poate fi încheiată pentru suprafețe cultivate de cel puțin 1.000 ha, până la 30 noiembrie pentru culturile de toamnă și până la 30 aprilie pentru culturile de primăvară.

„Asigurarea garantează valoarea producției. Costurile variază în funcție de datele istorice privind producția fiecărui fermier regiunea in care se afla precum și structura culturilor. Ceea ce contează cu adevărat este că fermierii români au acces la un astfel de produs” concluzionează Horațiu Regep.

Doar în acest an, în România, suprafața agricolă afectată de secetă a depășit 800.000 de ha, potrivit comunicărilor oficiale. Potrivit comunicărilor oficiale, dintre culturile de toamnă, cele mai afectate sunt cele de grâu (+189.000 ha), secară și rapiță. Dintre culturile de primăvară afectate de secetă, impactul cel mai mare a fost asupra celor de: porumb (+335.000 ha), florarea soarelui (+164.000 ha) și soia (31.225 ha).

Marsh gestionează peste 250.000 ha de rapiță asigurate pentru secetă pedologică și peste 100.000 hectare cultură de câmp, asigurate pentru riscuri clasice. Compania deține peste 25% din cota de piață de brokeraj în asigurări agricole din România, potrivit rezultatelor anului 2021.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri