În prezent, domeniul agriculturii din România este puternic afectat de războiul din Ucraina, care a cauzat anul trecut scăderea prețurilor la cereale, după cum arată un comunicat Agroland Agribusiness. În acest context, există o situație fără precedent în ultimii zeci de ani: existența unor stocuri uriașe de cereale, pe care fermierii au refuzat să le comercializeze.

Totodată, pe fondul oscilației valutare din trimestrul patru al anului 2022, precum și al fluctuației prețurilor la fertilizanți, care au crescut în trimestrul trei din 2022, dar au scăzut semnificativ în cel de-al patrulea trimestru, fermierii au decis să nu vândă produsele recoltate, limitându-și lichiditățile, se mai arată în informarea companiei.

„Domeniul agriculturii din România are nevoie de finanțare și se confruntă cu un deficit de cash de aproximativ 500 milioane de euro, față de 2021 din cauza stocurilor de cereale nevândute. Ultimul trimestru al anului 2022 a venit cu multe provocări pentru zona de agribusiness și a trebuit să ne confruntăm și să gestionăm situații unice, de care nu ne-am mai lovit până în prezent. Cu toate acestea, experiența echipei ne-a ajutat sa păstram relațiile cu partenerii noștri, atat furnizori, cât și fermieri, și chiar să începem dezvoltarea de parteneriate pe care le anticipăm a fi profitabile și de lungă durată”, a declarat Florin Radu, Director General Agroland Agribusiness.

Astfel, în condițiile în care culturile de toamnă nu au fost fertilizate la același nivel ca în anii trecuți, crește probabilitatea de a avea producții mai mici în sezonul de recoltat 2023.

Poziția companiei este susținută de asemenea și de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a declarat că războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă asupra agriculturii româneşti, cu implicaţii care încă nu pot fi cuantificate, iar fermierii se află în prezent într-o situaţie extrem de delicată, respectiv "cu magaziile pline şi cu conturile goale".

"Nu au putut să-şi valorifice producţia nici la extern, pe culoarele tradiţionale de comerţ şi nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la preţuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piaţa cerealelor şi a plantelor oleaginoase", a explicat ministrul Agriculturii, într-o declaraţie pentru Agerpres cu privire la impactul economic al războiului din Ucraina la un an de la invazie.

Daea susţine că din analizele pe care le deţine până la această dată, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase, fiind o situaţie cu totul nefavorabilă confortului financiar pe care ar trebui să-l aibă fermierii români.

"Pe teritoriul din România au intrat prin punctele de frontieră cu Ucraina şi cu Moldova aproape trei milioane de tone de cereale şi plante oleaginoase. Deşi am obţinut o producţie mai mică de grâu decât în anii trecuţi din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, până la această dată România nu a putut să exporte decât 2 milioane de tone. Dacă nu vinzi nu ai de unde să iei alţi bani, iar banca te scoate din calculele de bonitate. Suntem într-o situaţie delicată", a mai spus Daea.

De altfel, şeful de la Agricultură a subliniat că toată activitatea din agricultură, indiferent de domeniu, a fost afectată direct sau indirect de acest conflict.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din agricultura românească? Te invităm să urmărești evenimentul „Agricultura viitorului”, ediția 2023, care va avea loc pe data de 18 mai la hotelul Sheraton. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri