Grupul DN Agrar (DN), cel mai mare producator de lapte de vacă din Romania, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București, vrea să își mărească efectivul de vaci de la 11.000 la 12.500 în viitorul apropiat.

Compania deține patru ferme importante. Activitatea principală a acestora este creșterea bovinelor de lapte (fermă Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold). Compania își propune creșterea cantității de lapte produs și livrat pentru toate cele trei ferme ale sale, cât și implementarea programului SAP în cadrul acestora, în vederea eficientizarii proceselor operaționale.

Grupul tocmai a anunțat achiziția a 800 de vaci, conform strategiei de creștere organică a fermei Apold, notează analiștii casei de brokeraj Tradeville. Acestea vor contribui la producția de lapte începând de la sfârșitul lunii iulie, fapt ce va fi reflectat în situațiile financiare din semestrul II.

Compania mizează pe agricultură circulară, iar aceasta necesită echipamente eficiente și moderne. În ultimul an, DN Agrar a realizat investiții semnificative pentru eficientizarea fermelor sale, de la aparate de muls automat, la noi utilaje de transport. Doar în prima jumătate a anului 2022, compania a investit 1,5 mil. euro în utilaje. Toate acestea ce vor conduce în viitorul apropiat la creșterea capacităților de producție cu aproximativ 50%.

Din punct de vedere al rezultatelor financiare, compania a raportat în primele nouă luni ale anului 2022, venituri din exploatare de 148,8 mil. Lei (+259% vs. 9L 2021). Rezultatul operațional obținut la nivel consolidat de DN Agrar la 9L 2022 a însumat 18,5 mil. lei, majorându-se cu 280% comparativ cu 9L 2021, dar care a fost impactat de costurile mai ridicate cu materiile prime și consumabile.

DN Agrar - Perspective de viitor

Pentru a crește și mai mult eficiența fermei Apold, Grupul a încheiat o colaborare pentru instalarea de panouri solare, care vor acoperi necesarul de energie electrică pentru întreaga fermă. În plus, o fabrică de compost va fi înființată în apropierea fermei Apold în 2023 pentru a reduce costurile de transport al apelor uzate către lagunele de deșeuri , ceea ce va duce, de asemenea, la formarea unei linii de afaceri alternative, și anume cea a fertilizatorilor naturali. Acest compost va fi vândut către pepinierele și legumicultorii din România și din străinătate începând din trimestrul 3 al acestui an.

Conducerea companiei se așteaptă că veniturile din subvenții vor continua să crească constant în anii următori. Pentru 2022, valoarea subvenției a fost de aproximativ 10 mil. lei, jumătate urmând a fi încasată în T4 2022, iar cealaltă tranșă până la jumătatea anului 2023.

DN AGRAR intenționează să se transfere pe piață reglementată a Bursei de Valori București în 2024, în funcție de condițiile de piață.

În ultimul an, cotația acțiunii companiei a avansat cu +14,41% (calculat pe baza prețului de închidere din 15.02.2023), depășind indicele bursier BET, care a scăzut cu -7.47% în aceeași perioadă. De la începutul anului, acțiunile DN au înregistrat o creștere modestă de doar +1.1%, în timp ce indicele bursier a avansat cu +6.2%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri