Agra Asigurări își extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea plantațiilor de afin pe rod sau nou înființate, cât și pentru plantațiile pomicole nou înființate, împotriva daunelor produse de riscul de grindină.

În ultimii ani, sectorul agricol a fost tot mai afectat de evenimente meteorologice extreme. Grindina, ploile torențiale, inundațiile și secetele cauzate de schimbările climatice au condus la scăderea producției, potrivit datelor Comisiei Europene.

Astfel, prin intermediul noului produs, compania s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achiziționa o poliță de asigurare, pe fondul pagubelor cauzate de grindină, fenomen care se manifestă tot mai intens și tot mai rapid, chiar și în lunile de primăvară.

Datele asigurătorului agricol arată că unele zone protejate cu rachete antigrindină au înregistrat daune considerabile produse de acest fenomen, județele cele mai afectate fiind Vrancea și Iași.

„Grindina este un fenomen din ce în ce mai frecvent, iar evoluția imprevizibilă și intensitatea sa afectează de la un an la altul sectorul agricol din România. (..) Tocmai de aceea ne ajustăm și îmbunătățim periodic paleta de produse, precum și metodele de evaluare pentru fiecare risc și cultură în parte”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Directorul General Agra Asigurări.

Pentru plantațiile pomicole pe rod, compania asigură rodul plantațiilor de afin împotriva grindinei, fermierul având obligativitatea de a asigura întreaga suprafață plantată cu aceeași cultură sau specie, chiar dacă soiurile sunt diferite.

De asemenea, pentru plantațiile pomicole nou înființate sau de arbuști fructiferi care nu sunt pe rod, fermierul trebuie să asigure întreaga suprafață plantată cu aceeași cultură sau specie.

În plus, asigurătorul are flexibilitate în stabilirea sumei asigurate, cu un plafon de 100.000 lei/ha, ce poate fi suplimentat în funcție de soi și tipul de cultură. Pentru riscul de grindină franşiza reprezintă 15% din suma asigurată pe suprafaţa dăunată.

Poliţa de asigurare pentru plantațiile de afin pe rod poate fi subvenţionabilă prin Submăsura 17.1, program prin care fermierii îşi pot recupera de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale până la 70% din componența eligibilă a primei de asigurare.

Perioada de timp din momentul avizării și până ce asiguratul îşi primeşte banii în cont este scurtă, fermierii nefiind nevoiți să aștepte până la recoltare.

Evaluarea pagubelor produse de riscurile asigurate se realizează de către o echipă specializată de evaluatori, formată din ingineri agronomi, împreună cu fermierul.

Plata daunelor se realizează în maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună pentru plantațiile de afin pe rod.

Avizarea daunelor se face online, pe website, la secțiunea Avizări Daune sau prin intermediul portalului Agra Asigurări, iar fermierii pot beneficia de un termen prelungit de subscriere pâna la data de 15.05.2023, pentru plantațiile horticole.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din agricultura românească? Te invităm să urmărești evenimentul „Agricultura viitorului”, ediția 2023, care va avea loc pe data de 18 mai la hotelul Sheraton. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Sursa foto: Shutterstock / Babaroga

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri