Agricultura românească, lovită puternic de seceta pronunțată din anul 2022, concomitent cu creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte, combustibil și costul forței de muncă, se află în fața unei noi provocări, parcă mai mare chiar decât toate cele de până acum: presiunea cerealelor ieftine ucrainene, care, în loc să ajungă în ţările extracomunitare de destinaţie, sunt achiziţionate, parțial, în statele de tranzit. Mai mult, conform cerințelor UE, până la mijlocul anului acestuia, toate tarifele vamale la produsele agricole din Ucraina sunt suspendate, iar statele membre sunt obligate să permită livrările din Ucraina în cel mai scurt timp și într-un mod nebirocratic.

În acest context, remarcă Florin Tiutiu, președintele Clubului Fermierilor Români, faptul că a fost nevoie ca România să ajute poporul ucrainean pentru a face export de cereale, nu înseamnă că noi ca țară am fost pregătiți din punct de vedere al infrastructurii și al logisticii.

Fermierii ucraineni practică prețuri derizorii

Totodată, mai spune acesta, fermierii români nu pot concura cu fermierii ucraineni în ceea ce privește prețul, aceștia din urmă folosind tot timpul un preț de dumping.

Președintele Clubului Fermierilor Români dă exemplu în acest sens vara anului trecut, când prețul la grâu era undeva la 1,70-1,75 lei per kg. (chiar 2,07 per kg., conform lui Bogdan Chiripuci, Manager Politici și Programe pentru Agricultură în echipa Clubului Fermierilor Români), la porumb 1,60-1,65 lei, în vreme ce anul acesta prețurile au scăzut drastic.

Astfel, conform lui Florin Tiutiu, astăzi grâul a ajuns să se vândă cu 1 leu și 10 bani kilogramul, porumbul la fel, în vreme ce la floarea soarelui sunt diferențe de 80 de euro pe tonă, iar la rapiță la fel - prețuri sub prețul din vară, ajungându-se chiar la 250 de euro pe tonă.

De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că statul român, din dorința de a face bine, a dat liber la acest export. Concret, nu s-au cerut taxe vamale, nu s-a cerut certificare sanitar-veterinară, care este foarte importantă, deoarece pe piața românească au apărut produse foarte slabe din punct de vedere calitativ, ba chiar și produse modificate genetic.

Florin Tiutiu, președinte Clubul Fermierilor Români

Președintele Clubului Fermierilor Români explică de altfel că la rapiță, de exemplu, au fost anumite cantități care în port s-au amestecat cu produsele românești, astfel că în momentul când au plecat mai departe la export, la o inspecție s-a constatat că acestea sunt neconforme, ceea ce a condus la faptul că, în final, a fost nevoie ca marfa să se întoarcă în portul de origine, creând o mare pagubă.

În acest context, spune acesta, agricultorii români speră ca măcar să-și recupereze costurile înființării culturilor, mai ales că o influență majoră în situația actuală a avut-o și creșterea prețurilor la îngrășăminte, începând chiar cu noiembrie-decembrie 2021 prețurile la acestea explodând realmente, practic dublându-se, iar în unele cazuri chiar triplându-se.

De asemenea, Florin Tiutiu amintește și despre creșterea prețului la carburant, în contextul embargoului impus Rusiei, dar și la tot ce înseamnă costuri la tratamente, erbicide și fungicide, acestea având o creștere de 30-40%.

Astfel, arată președintele Clubului Fermierilor Români, toate aceste aspecte enumerate au dus la o presiune pe tot ce înseamnă producție agricolă românească.

Pierderi de miliarde pentru agricultură

Florin Tiutiu a prezentat de altfel și cifre concrete în ce privește pierderile în agricultura românească, dând exemplul grâului, în privința căruia țara noastră a realizat anul trecut, luând ca referință aceeași dată, luna martie, exporturi de 6.370.000 de tone, în vreme ce anul acesta exporturile se situează la 2.515.000 tone, iar importurile la 792.000 de tone.

Diferența, explică acesta, se regăsește în silozuri și magazii, remarcând însă în același timp faptul că materia primă "stă" pe niște costuri, cum ar fi aerarea, dar și costurile cu tot ce înseamnă energie.

Președintele Clubului Fermierilor Români a mers mai departe dând exemplul porumbului, în cazul căruia, conform datelor sale, anul acesta s-au făcut importuri de 1.290.000 de tone, față de 600.000 exportate. Și aici, însă, a remarcat acesta, se poate observa că anul trecut, la aceeași perioadă, erau 4.150.000 de tone vândute.

Noi nu avem nimic cu poporul ucrainean și chiar este foarte bine că s-a hotărât să-i ajutăm, dar ei ar trebui să se folosească de acest traseu pentru a exporta în țările asiatice sau africane, nu să pună presiune pe producătorul român, deoarece acesta produce la alte standarde și alte costuri și nu are cum să scadă sub prețul de cost.

Florin Tiutiu, președinte Clubul Fermierilor Români

Florin Tiutiu s-a referit de asemnea și la pierderile concrete ale agriculturii românești, explicând faptul că numai la cultura grâului există o pierdere de 1.344.000.000 euro, conform unui calcul estimativ, acestea reprezentând, parțial, cheltuieli cu producția și transportul.

De asemenea, a explicat acesta, în ce privește porumbul, unde există o producție de 8 milioane de tone, pierderea estimată este de 1.280.000.000 de euro, iar la floarea soarelui, unde producția este de 2.200.000 de tone, există de asemenea o pierdere de 280 de milioane de euro.

Nu în ultimul rând, concluzionează specialistul, la rapiță, unde există o producție de 1.560.000 de tone, diferența de preț a fost de 220 de euro pierdere pe tonă, ceea ce a dus la o pierdere însumată de 343.200.000 de euro.

Mai mult, observă acesta, la acest capitol există o creștere a importurilor cu 433%, din moment ce au fost exportate 103.000 tone de rapiță și importate, în schimb, 446.000 de tone.

Prin urmare, cumulat, concluzionează specialistul, doar la aceste culturi există pierderi de 3.498.000.000 euro.

Controlul sanitar-veterinar, obligatoriu

Cât privește soluția privind aspectele ridicate, președintele Clubului Fermierilor Români spune că solicitarea fermierilor către Guvernul Român și Ministerul Agriculturii este de a legifera permiterea exportului de către fermierii ucraineni, iar cerealelor ucrainene de a tranzita România, dar nu de a se ajunge la situația în care țara noastră să importe, efectiv, cereale din Ucraina.

Nu credem că ar fi o cerință prea mare și nejustificată. Noi, Clubul, am avut mai multe întâlniri și materiale trimise în acest sens, dar, ca o primă impresie, cred că nu depinde doar de ministrul Agriculturii, ci este nevoie de o voință politică mai largă. La momentul acesta nu sunt decât promisiuni, nimic palpabil. Am vrea să vedem că se interzice ca produsul din Ucraina să intre în România fără control sanitar-veterninar.

Florin Tiutiu, președinte Clubul Fermierilor Români

De asemenea, Florin Tiutiu, a remarcat, ironic, faptul că, din exportator, țara noastră ajunge să fie importator net la aproape toate capitolele, România ajungând astăzi să importe până și făină și ulei brut.

Președintele Clubului Fermierilor Români a concluzionat spunând că războiul din Ucraina a ridicat și ridică probleme arzătoare pentru fermierii români, mai ales în contextul în care, aceștia, făcând parte din UE, au anumite standarde, mai precis folosesc anumite tratamente și erbicide care sunt prietenoase cu mediul și cu solul și care respectă standarele cerute de UE, cerințe care nu se aplică însă, cel puțin în acest moment, și fermierilor ucraineni.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din agricultura românească? Te invităm să participi la evenimentul „Agricultura viitorului”, ediția 2023, care va avea loc pe data de 18 mai la hotelul Sheraton și unde Florin Tiutiu, președintele Clubului Fermierilor Români, va fi unul dintre invitați. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Sursa foto: Shutterstock / AlexandrMusuc

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri