Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, care reunește mai multe asociații de fermieri, a dat un ultimatum guvernului, cerând decizii pentru gestionarea impactului importului cerealelor ucrainene, potrivit unui comunicat. Forumul anunță că, în lipsa acestor decizii, va organiza un protest național pe 7 aprilie, scrie G4Media.

Forumul Agricultorilor critică ”lipsa de reacție a autorităților naționale și europene la notificările transmise” și arată că suma compensatorie propusă de Comisia Europeană, de 10 milioane de euro, este ”derizorie”.

Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea și membru în consiliul director, a declarat pentru G4Media că ”ideea a venit pe fondul de nemulțumire al colegilor din toată țara față de sumele jignitoare acordate de Comisia Europeană pentru a compensa pierderile suferite de fermierii români. Prețurile au scăzut de la 370 de euro/tona de grâu în noiembrie la 240 de euro acum. Mulți fermieri români au stocuri de marfă la ora actuală. Fermierii ucraineni nu respectă condiționalitățile de mediu, sunt mărfuri produse de insecticide și pesticide care nu sunt permise în România. Au fost și cazuri de marfă cu componentă de organisme modificate genetic, interzise în UE. Marfa în regim de tranzit a rămas și pe teritoriul României. E relevant că dacă în perioada 2018-0202 România nu a importat deloc grâu din Ucraina, doar anul trecut importase 570.000 tone grâu”.

Comisia Europeană a anunţat despăgubiri de 10 milioane de euro pentru sectorul agricol din România, ca urmare a impactului cerealelor ucrainene, Comisarul European pentru Agricultură spune că nu înţelege cum s-au umplut depozitele de cereale ale României şi evită întrebarea directă, adresată de europarlamentarul Carmen Avram, privind un alt sprijin financiar, mult mai mare, ce urmează a fi acordat, tot din rezerva de criză, către câteva state membre, pentru pierderile suferite la cultura de sfeclă. Potrivit unor surse, acest ajutor s-ar ridica la sute de milioane de euro.

În şedinţa Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Carmen Avram a atras atenţia şi asupra ipocriziei executivului european, care, pe de o parte, ar urma să interzică derogările la neonicotinoide, iar pe de altă parte, oferă compensaţii pentru pierderile cauzate de neutilizarea acestor substanţe, scrie Agerpres.

"Domnule Comisar, după cum aţi spus şi ştiţi foarte bine, România a fost foarte afectată de exportul de cereale din Ucraina, iar acum fermierii români, afectaţi de aceste exporturi, găsesc complet netransparente şi chiar discriminatorii modalitatea de calcul şi modul în care a fost acordată această despăgubire României.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri