Fermierii solicită autorităţilor să întreprindă toate demersurile legale şi diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului şi importurilor de produse agricole de provenienţă Ucraina în perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024, în caz contrar urmând să înceapă pe 7 iunie un protest naţional amplu, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea lor.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) susține că piaţa agricolă a fost deja puternic distorsionată în defavoarea fermierilor din România. În anul de recoltă 2023 majoritatea producătorilor agricoli vor fi puşi în situaţia de a-şi închide fermele din cauza costurilor mari de înfiinţare a culturilor agricole, iar perspectiva unor preţuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condiţiile unor producţii bune, nu vor aduce salvarea acestora.

"Ca măsură de salvgardare a activităţilor fermierilor şi a sectorului agroalimentar solicităm domnului preşedinte Klaus Iohannis, domnului premier şi preşedinte PNL Nicolae Ciucă, domnului preşedinte PSD Marcel Ciolacu şi domnului ministru Petre Daea să reprezinte interesele României cu mai mare fermitate şi să întreprindă toate demersurile legale şi diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului şi importurilor de produse agricole de provenienţă Ucraina în perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024. Piaţa agricolă a fost deja puternic distorsionată în defavoarea fermierilor din România", se spune în comunicatul AAC.

În document se subliniază că suma de 10 milioane de euro alocată României de la Comisia Europeană pentru atenuarea pierderilor "este insignifiantă, lucru recunoscut public de însăşi preşedinta Comisiei Europene.

"Aceste fonduri pot, cel mult, a fi redirecţionate pentru refacerea, măcar parţială, a infrastructurii rutiere avariate în urma tranzitului intensiv al mărfurilor ucrainene. Impactul resimţit de fermierii din România este greu de estimat astăzi pentru că întreaga economie a produselor agricole şi agroalimentare a fost direct şi grav afectată. Protestul fermierilor români a avut rolul de a livra un mesaj colectiv, imperativ, despre faptul că deciziile naţionale şi europene actuale trebuie adaptate, urgent, prin măsuri concrete şi că nu mai pot fi ignoraţi. (...) Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare mulţumeşte, de asemenea, omologilor bulgari care s-au alăturat protestului românesc, arătând astfel că nu suntem singuri, suntem fermieri europeni şi problemele noastre sunt, de fapt, ale Europei. (...) Comunicarea Alianţei cu autorităţile europene va continua intens, atât prin intermediul Copa-Cogeca, dar şi prin mesaje către eurodeputaţii români; vom transmite notificări către presa europeană şi vom exercita presiuni constante pentru ca situaţia fermierilor din România să fie remediată în regim de urgenţă", se menţionează în comunicat.

Organizaţiile membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare - AAC, Federaţia Naţională PROAGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - FAPPR, în numele membrilor reuniţi sub umbrela AAC, însumează o suprafaţă totală de peste 3 milioane ha, la care se adaugă 1,7 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, şi acoperă peste 56,5% din numărul de angajaţi din sector, pe întreg teritoriul României, şi a celor care activează în industria alimentară şi cumulează o cifră de afaceri de 35%, respectiv un număr de angajaţi de peste 20% din totalul sectorului alimentar românesc.

Fermierii avertizează că, în cazul în care nu se iau măsuri şi nu se vor interzice tranzitul şi importurile de produse agricole de provenienţă Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024, va începe un protest naţional din data de 7 iunie 2023.

"Pe plan naţional, în perioada următoare, membrii noştri vor adopta o poziţie de expectativă, cu niciun fel de îngăduinţă faţă de vreo viitoare lipsă de reacţie a autorităţilor, iar, în cazul în care nu se materializează interzicerea tranzitului şi importurilor de produse agricole de provenienţă Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024, pe 7 iunie 2023 va începe un protest naţional mult mai amplu decât cel din 7 aprilie 2023, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea precizată anterior. Mesajul fermierilor români este unul clar: Nu ne vom opri!", afirmă membrii AAC.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri