Autorităţile au anunțat că vor ca, de luna viitoare, preţurile să scadă cu 20% la raft pentru laptele care costă mai mult de 7 lei pe litru. Atenție, însă, această compensație ar urma să fie suportată în proporție de 10% de procesatori și 10% de retaileri.

"Vorbim despre un lapte premium, cel cu preț de peste 7 lei la raft. Dar fermierul cu se alege atunci? Întreb, pentru că mie, ca fermier, care iau 1,20 lei pe litrul de lapte, procesatorul, care are aceleași cheltuieli, oricum nu o să-mi dea în plus din cei 10% absolut nimic. Eu rămân tot la prețul acesta mic sau foarte mic", a explicat pentru wall-street.ro Fănel Nagy, proprietarul Lactate de Coc (ferma lui Nagy).

Fermierul consideră că aceasta nu este o măsură care să ajute populația și nici fermierii.

Totodată, fermierul mai spune că pentru a putea fi redus prețul la raft, mult mai corect ar fi să se acorde fermierilor un sprijin suficient ca să poată produce laptele la 50, 60 de bani, sub un leu, și atunci, pe cale de consecință, ar urma să coboare prețul și "la capăt de filieră".

Acesta e mai mult un fel de tam-tam, vrea Guvernul să arate că ajută și fermierii și populația, pentru că măsura respectivă vizează populația. Era mult mai logic să se primească niște bani de la Uniunea Europeană, cum au primit ungurii și polonezii, ca să poți produce, ca fermier, mult, ieftin și de calitate.

Fănel Nagy, Lactate de Coc

De asemenea, producătorul mai spune că, în realitate, Guvernul nu va putea să oblige marii procesatori sau magazinele să suporte pierderile din buzunar, această măsură nefiind normală și nici logică.

Nagy arată că, în același timp, de la momentul în care procesatorii iau laptele de la poarta fermei și până acesta ajunge la raft, trece prin două-trei filiere, fiecare dintre acestea implicând foarte multe salarii și cheltuieli, care nu s-ar justifica, practic, dacă acesta ar suporta 10% din compensația prevăzută de autorități.

Mai mult, proprietarul Lactate de Coc crede că, pentru a da bine la imagine având în vedere greșelile care s-au făcut în conducerea agriculturii, s-a luat această măsură de a fi compensați procesatorii și retailerii.

În realitate, însă, adaugă el, acesta este un mod de a-i face pe fermieri să "se bată" cu procesatorii și cu vânzătorii, adică rețelele de desfacere.

Pe de altă parte, Fănel Nagi afirmă că măsura ar putea fi și un mod în care autoritățile să fie acoperite în ochii populației cu anumite măsuri de scădere a prețurilor, iar în cazul în care măsura nu va fi aplicată, acestea să spună că au vrut să ajute populația, dar nu s-a putut pentru că procesatorii și comercianții nu vor să aibă pierderi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri