Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va aproba o hotărâre prin care să se asigure mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri, precizând că, în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, aceştia vor putea să îşi depună documentele la APIA

Ciucă a menţionat că pe agenda Guvernului se află soluţionarea problemelor fermierilor şi a procesatorilor din industria alimentară, arătând trebuie găsite soluţii prin care fermierii români să nu fie afectaţi şi ca România să continue măsurile de sprijinire a Ucrainei.

"În acest sens, doresc să fac precizarea că ieri am primit răspuns la scrisoarea pe care am transmis-o doamnei preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (...). Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din ţările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina", a afirmat premierul.

El a adăugat că, în baza răspunsului formulat în scrisoarea primită de la preşedintele Comisiei Europene, au mai fost anunţate o serie de măsuri, "inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă".

"De asemenea, au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare. Este, de asemenea, menţionată intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina, facilitarea şi asigurarea trasabilităţii acestor produse, cu accent pe îmbunătăţirea infrastructurii şi scăderea costurilor logistice şi, desigur, o mai bună coordonare între toţi actorii care asigură mecanismele de tranzitare. (...) Ceea ce doresc să menţionez în urma acestei scrisori este solicitarea ca la nivelul fiecărei ţări să se ia în considerare evitarea măsurilor unilaterale şi să putem să avem un dialog, care cu certitudine va fi concretizat săptămâna viitoare, pe 25 (...), la întâlnirea miniştrilor Agriculturii şi, în felul acesta (...) se vor identifica acele soluţii prin care să se protejeze fermierii (...)", a mai arătat Nicolae Ciucă.

Guvernul va aproba, joi, hotărârea prin care se asigură mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.

"Apoi, la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să îşi depună documentele la APIA şi să beneficieze de acest ajutor financiar. Ulterior, în baza acestei hotărâri şi pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană, vom aloca şi celelalte fonduri, menţinând totodată dialogul, astfel încât să avem permanent informarea corectă şi reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ţinând cont de faptul că campania agricolă de primăvară este plină desfăşurare. Ne pregătim de ceea ce trebuie să facem pentru campania de vară, toamnă.", a subliniat premierul Ciucă.

Sursa foto: Shutterstock / Piero Pausin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri