De cel puțin doi ani, problemele agriculturii românești par să nu se mai termine. Astfel, după pandemia care a dat peste cap toate sectoarele economiei românești, incluzându-l pe cel al agriculturii, au urmat apoi razboiul, seceta și inflația, aceasta din urmă atrăgând după sine creșterea prețurilor la inputuri, creșterea prețului la energie, toate acestea ducând, ca într-un cerc vicios, la probleme tot mai mari și, aparent, mai insurmontabile. Iar mai recent, criza cerealelor din Ucraina a părut că pune capac unui sector de activitate și așa greu încercat.

Despre toate acestea, dar nu numai, vom discuta cu invitații conferinței Agricultura viitorului, care va avea loc la hotelul Sheraton din București pe data de 18 mai, aceasta reunind atât autoritățile cât și fermierii, asociațiile de fermieri, reprezentanți ai unor instituții financiare cu departamente specializate în finanțarea sectorului agribusiness, dar și specialiști în digitalizarea acestui sector atât de important.

Printre temele de discuție abordate, se vor regăsi următoarele aspecte cât se poate de importante și de asemenea actuale:

• Cât timp va mai fi agricultura un domeniu în criză? Abia ce se anunța o revenire odată cu sfârșitul pandemiei, când situația creată la granițele României trimite noi unde de șoc în acest sector de activitate
• Finanțarea în agricultură: ce oportunități pentru dezvoltare au în prezent investitorii din industrie? Mai sunt de actualitate schemele de ajutor prevăzute având în vedere problemele scumpirile apărute în acest sector?
• Producătorii români și accesul lor la marile lanțuri de magazine
Cooperativele agricole: cât de importante devin acestea în contextul crizei create la granițele României?
• România și obiectivele Uniunii Europene: cum putem atinge țintele pentru agricultură bio.

În ce privește speakerii, Agricultura viitorului le propune profesioniștilor reprezentanți de marcă ai autorităților, precum și jucători relevanți ai asociațiilor de fermieri, din zona de banking, dar și a digitalizării, dintre care îi amintim pe următorii:

Petre Daea, ministrul Agriculturii
George Scarlat, Secretar de Stat MADR
Florin Tiutiu, președintele Clubului Fermierilor Români
Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români
Cosmin Iancu, Director General Picmar Prod Com
Mihai Aniței, Director General CICh Năvodari
Liviu Dobre, Director General Agricover Holding
Mihaela Mihai, Manager Autonom Equipment Lease
Elena Cosmina Socea, Manager Planturo
Răzvan Ghenu, Digital Business Advisor ARGGO

De asemenea, este important de notat faptul că evenimentul va fi structurat pe două paneluri, după cum urmează:

Panel I - Agricultura românească în contextul războiului din Ucraina. Planuri de acțiune

Teme de discuție:
🌿 Importul de cereale ieftine din Ucraina a dat agricultura din România peste cap. Unde suntem acum? Situația la zi în ce privește unul dintre cele mai semnificative subiecte ale anului
🌿 România are la dispoziție sume semnificative (inclusiv din PNRR) pentru investiții în agricultură în 2023. Care ar trebui să fie destinația prioritară a acestora?
🌿 Principalele probleme ale fermierilor și ale asociațiilor de profil. Cum fac față cei din industrie încălzirii climatice, prețurilor în continuare mari la energie, costurilor mari cu forța de muncă și cu al investițiilor în inputuri
🌿 Situația la zi a irigațiilor. 2023 este deja un an mai puțin secetos decât 2022, dar va rămâne, oare, astfel?
🌿 Prezența produselor românești pe rafturile hipermarketurilor. Cum stăm anul acesta față de 2022? Reușesc fermierii să își vândă produsele în așa fel încât să iasă pe profit?
🌿 Sincronizarea nevoilor agriculturii românești cu politica europeană în domeniu. Este avantajat sectorul agricol românesc de deciziile care se iau la Bruxelles în acest sens?

Panel II - Finanțare pe zonă de agribusiness și digitalizarea industriei

Teme de discuție:
🌿Au crescut investițiile în agricultură în ultmul an? Cât s-a investit în agricultură anul trecut și la cât se estimează investițiile în 2023?
🌿Gradul de birocratizare al aplicațiilor pentru finanțare în agricultură. Cum stăm în acest an? S-a simplificat procedura de aplicare pentru fonduri europene? Dar pentru cele autohtone?
🌿Gradul de îndatorare al fermelor românești și al întreprinzătorilor de domeniu. Cât din agricultura românească “rulează” pe credit și ce ne spune acest lucru despre agricultura românească în ansamblu?
🌿Care este gradul de digitalizare a agriculturii românești în acest moment? Cât de digitalizate ar trebui să fie recoltele fermierilor pentru a fi cu adevărat productive?

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din agricultura românească? Te invităm să urmărești evenimentul „Agricultura viitorului”, ediția 2023, care va avea loc pe data de 18 mai la hotelul Sheraton. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri