În ultimul an, fermierii români au avut mari probleme de lichiditate, atât din cauza creșterii prețurilor la inputuri, cât și a importurilor de cereale ieftine din Ucraina. O parte din succesul uni fermier, însă, ține și de abilitatea de a accesa linii de creditare la timp, atunci când situația, fie ea cauzată de condițiile meteorologice, fie de alți factori, o impune.

În acest sens, Bogdan Alexandrescu, director al direcției Agri din cadrul CEC Bank, a explicat că linia de creditare dedicată pentru agricultură într-o bancă înseamnă crearea de produse specifice unui domeniu de activitate.

De exemplu, explică acesta, clienții care activează în cultură mare, cei care lucrează pământul, nu au venituri în toată perioada anului, ci numai atunci când recoltează și vând recolta, de aceea și ratele pentru un eventual credit pentru aceștia trebuie să fie sezoniere.

Specialistul mai spune însă că, atunci când te uiți la un agricultor, trebuie să iei în calcul și altceva decât bonitatea, cum ar fi planul de culturi, să vezi cam câte hectare lucrează, câte sunt în proprietate, care este sezonalitatea, ce culturi are etc.

De asemenea, mai adaugă Bogdan Alexandrescu, la fel de important este și să-l consiliezi, adică să-i spui când i se potrivește un credit, sau cum poate să facă profit cu un credit.

Spre exemplu, arată acesta, marea parte din agricultori lucrează cu un credit furnizor, dar dacă aceștia ar apela la bani cash, adică ar plăti la început, ar avea un discount de 30-40% - doar accesând un credit.

În zona de agricultură, cred că sunt trei lucruri care sunt determinante în acordarea de credit: unul ar fi experiența pe care o are clientul, cu alte cuvinte să-i vorbești simplu, să nu vorbești de EBITDA, de equity, ci să vorbești pe limba lui, al doilea este produsul dedicat și al treilea, să-l consiliezi, adică să-i explici cum îl ajută un credit să se dezvolte.

Totodată, Directroul direcției AGRI CEC Bank mai spune că, din experiența sa, în agricultură, unul din cinci ani secetos.

Anul acesta însă, în momentul când a fost pe teren, acesta a observat că grâul și rapița arată foarte bine, ceea ce înseamnă că, probabil, vor fi producții mult mai bune decât anul trecut.

Cât despre starea generală a agriculturii românești actuale, Bogdan Alexandrescu povestește faptul că atunci când mergea pe teren, în urmă cu 10-11 ani, nu vedea atât de multe utilaje performante și nici atâtea fabrici de procesare performante.

Prin urmare, crede acesta, agricultura românească a făcut mari progrese, dar încă este loc de îmbunătățiri.

În acest sens, specialistul explică că, din păcate, România încă importă mai mult decât exportă, ceea ce creează un deficit de aproximativ 2-3 miliarde de euro, cel mai comun exemplu în acest sens fiind faptul că țara noastră exportă grâu și importă pâine congelată.

De asemenea, acesta mai adaugă faptul că, la cultură mare, pentru a-l putea face pe client să devină mai profitabil, acesta trebuie învățat să investească în irigații tot timpul, acestea fiind necesare mereu, nu doar atunci când este secetă.

Cât despre volumul total al creditărilor acordate în 2022, Bogdan Alexandrescu spune că, în 2022, finanțările oferite au fost undeva la 1,4 miliarde, cu peste 8000 de credite, agricultura fiind al doilea domeniu finanțat la CEC după industrie.

Mai mult decât atât, explică acesta, unul din cinci credite noi acordate de CEC Bank este acordat unui producător agricol.

Bogdan Alexandrescu concluzionează spuncând că există însă și o sezonalitate a acordării de credite, perioada în care clienții încep să le solicite fiind cea actuală. Totodată, acesta a menționat și faptul că speră ca și anul acesta să existe o creștere de peste 10% a creditelor acordate.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri