O soluție de economisire și de ușurare a muncii de zi cu zi pentru companiile din sectorul agricol sunt instrumentele digitale, de la software-uri specializate și până la utilaje inteligente care se conduc singure. Cu toate acestea mulți fermieri sunt încă retincenți la tot ce ține de digitalizare, cu excepția celor tinerilor care pătrund în această industrie, a spus Ghiță Pinca, Președinte Consiliu de Administrație Agricover Distribution, în cadrul evenimentului Agricultura Viitorului 2023.

„Simțim o inflație de oferte când vorbim de digitalizare, dar cam toate fac aceleași lucruri (...) Ai nevoie de un specialist care să îți spună ce să faci. Noi suntem într-un proces de învățare, avem pe masă proiecte, avem o echipa întreagă care lucrează la dezvoltarea lor, dar efectul trebuie să îl simtă fermierul, în reducerile de coșuri, în modul în care tratezi mediul (...) Piața e destul de reticentă, fermierii sunt destul de reticenți. Cei care sunt deschiși sunt cei are au acel expert, acea persoană care e deschisă și înțelege scopul și înțelege care ar putea să fie plus valoarea. De obicei aceste persoane în ferme sunt cele tinere”, a declarat Ghiță Pinca, Președinte Consiliu de Administrație Agricover Distribution.

La nivelul anului trecut, seceta pedologică, criza energetică, lipsa inputurilor din agricultură şi războiul din Ucraina au adus numeroase riscuri, dar şi oportunităţi pentru fermierii români, în vreme consumatorii s-au confruntat cu preţuri mai mari la alimente şi electricitate mai scumpă, amintește liderul de la Agricover Distribution.

„Una peste altă, pe lângă creșterea costurilor dată de achiziția de inputuri, au venit și cele financiare, sisitemul financiar a devenit mai prudent și nu a mai fost acel apetit de finanțare a agricultorilor. Dacă luăm în calcul și volatilitatea prețurilor la cereale și la îngrășăminte, foarte mulți fermieri din păcate au luat cea mai nefericită decizie: fie să cumpere ingrasamantul în vară, când a avut un preț ridicat cu gândul că va mai continuă să crească și să stabilizeze respectivă achiziție, fie să mai aștepte achiziția cerealelor. Ne-am confruntat anul trecut cu o cantitate record pe stoc, din mai multe motive (...) Toate astea au făcut din 2022 un an pe care nimeni nu cred că a îndrăznit să îl estimeze la finalul lui 2021, fapt pentru care toți jucătorii din piață au trebuit să găsească soluții”, a mai precizat Ghiță Pinca, în cadrul evenimentului.

Agricultura Viitorului 2023 este un eveniment organizat de wall-street.ro, sponsorizat de Arggo, Adama, Agricover, CEC Bank, Abund Berry, Autonom, supported by IMOD Flowers.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri