Fermierii români se pregătesc de un nou protest la Bruxelles. Ei acuză în continuare situația generată de importurile de cereale ucrainene ieftine, cât despre măsura restricționării acestora până la data de 5 iunie, spun că este insuficientă și, de asemenea, greu de controlat.

Astfel, Gabriel Corodeanu, membru al Asociației Forța Fermierilor, a expllicat pentru wall-street.ro că la protestul de astăzi din Bruxelles, care va începe la ora 12.00, ora României, sunt în jur de 45 de fermieri români.

De asemenea, acesta acuză faptul că prognozele pentru anul acesta la prețurile cerealelor sunt sumbre pentru fermierii români, având în vedere prețurile vehiculate de către traderi.

Aceste prețuri, explică Gabriel Corodeanu, sunt datorate rămânerii cerealelor din zona Ucrainei pe teritoriul României, la negru, pentru că multe camioane nu mai ajung în port și sunt descărcate în alte zone.

Mai mult decât atât, explică acesta, cel mai important lucru este că acele cereale neconforme ajung pe masa românilor, fermierii și membrii asociațiilor neavând de unde să știe cât din grâul provenit din Ucraina care nu corespunde normelor europene ajunge în morărit și panificație și, la urmă, pe mesele românilor.

Durerea noastră este că avem senzația că suntem mai mult decât nedreptățiți, în sensul în care nu mai avem dreptul de a produce. Înțelegem să-i ajutăm pe vecinii noștri ucraineni, care sunt într-o situație delicată, dar trebuie găsită o linie de echilibru.

Gabriel Corodeanu, Asociația Forța Fermierilor

Totodată, fermierul se mai întreabă cine anume controlează pe teritoriul României dacă în țara noastră intră, spre exemplu, 5 camioane cu cereale sau 50. În acest sens, Gabriel Corodeanu acuză faptul că nu există un control informatic, sau de tipul unei rovoniete, pe care camionul la intrarea în țară să o primească, astfel că pe traseu nu se poate ști cât și ce anume se pierde.

Nu în ultimul rând, acesta a mai explicat faptul că, din discuțiile pe care le-a avut inclusiv cu șoferii de tir din România care au ajuns în portul Constanța, șoferii ucraineni sunt impulsivi și uneori chiar violenți.

De asemenea, mai spune reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, mașinile și tirurile încărcate cu cereale din România rămân în porturile din Constanța cu zilele, pentru că cei din Ucraina au prioritate, aici fiind inechitatea pe care fermierii români o acuză în protestul de astăzi.

Sursa foto: Shutterstock / podyom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri