Companii mari din Japonia, precum Toyota, Honda, Sony, au fost nevoite sa isi inchida fabricile dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade a lovit coasta japoneza, informeaza Bloomberg.
Cutremurul s-a produs la 14:46 ora locala a Japoniei la 130 km in largul coastei de Sendai, la nord de Tokyo, provocand un tsunami de 10 metri, care a inundat orasele din nordul tarii. Seismul a fost urmat de o replica de 7,1 grade la ora 04:25.

Toyota, cel mai mare constructor auto din lume, si partenerii sai au inchis trei fabrici, a declarat Shiori Hashimoto, un purtator de cuvant de la Tokyo.

Toyota a inceput anul acesta productia de masini la o noua fabrica in Miyagi, care fabrica automobilele compacte Yaris si are o capacitate de 120.000 de vehicule pe an.

Toyota Boshoku Corp, un furnizor Toyota Motor, a raportat daune la o instalatie in Miyagi. Soselele din apropierea fabricii au fost, de asemenea, afectate, a declarat Misako Nagata, un purtator de cuvant al producatorului de piese.

Denso Corp, cel mai mare producator de piese auto din Japonia, a declarat ca o fabrica in sudul orasului Miyagi a fost afectata.

Alte companii afectate sunt Asahi Breweries Ltd., Honda Motor Co, unde un angajat a murit in fabrica, dupa ce un zid s-a daramat.

Sony a oprit si evacuat angajatii din sase fabrici in nord-estul Japoniei, a declarat Yasuhiro Okada, purtatorul de cuvant al companiei cu sediul in Tokyo. Acesta a spus ca au aparut pene de curent si pagube la unitatile de productie din regiune, care fac discurile Blu-ray, capete magnetice si baterii.

Rafinaria companiei Cosmo Oil Co, de langa Tokyo, a fost cuprinsa de flacari, iar centralele nucleare au fost inchise.

Canon Inc, cel mai mare producator mondial de camere foto, nu a inregistrat daune la fabrici, a declarat Hirotomo Fujimori, reprezentant al companiei.

KDDI Corp, furnizor de servicii de telefonie mobila, s-a confruntat cu probleme tehnice.

Navele aflate in port au suferit accidente, autoturismele au fost luate de ape, iar cladirile inundate.

Aeroportul din Sendai, oras cu un milion de locuitori, la 310 km la nord de Tokyo, a fost inundat de tsunami. De asemenea, aeroporturile Narita din Tokyo si Haneda au fost inchise.

East Japan Railway Co, cel mai mare operator feroviar, a suspendat activitatea in zona Tokyo, iar Tokyo Metro Co, operatorul de metrou, a spus ca a oprit trenurile, fortand navetisti sa ia taxiuri.

Agentia meteorologica japoneza a avertizat ca urmeaza replici si a spus oamenilor sa evite zonele de coasta si sa se indrepte spre terenuri mai inalte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri