Totodata, Ghosn a respins cererea de demisie a directorului operational Patrick Pelata. Decizia privind renuntarea la bonusuri a fost luata intr-o intalnire de urgenta, luni seara, a board-ului Renault.

Ghosn a declarat in ianuarie ca a fost implicat direct in ancheta interna desfasurata la Renault in cazul de spionaj industrial in urma caruia au fost concediati trei directori si ca Renault detine foarte multe dovezi incriminatorii. Totodata, Pelata a afirmat in aceasta luna ca-si va asuma responsabilitatea daca se va dovedi ca persoanele acuzate de spionaj sunt nevinovate.

Conducerea Renault a cerut, luni, scuze celor trei directori acuzati de vanzarea unor informatii secrete, promitandu-le despagubiri.

Procurorul general al Parisului a anuntat ca ancheta autoritatilor nu a scos la iveala decat o posibila escrocherie, si a demonstrat ca directorii concediati nu detin conturi incriminatorii in strainatate, asa cum a sustinut conducerea producatorului auto.

Afacerea de spionaj se bazeaza pe informatii verbale obtinute de un director de securitate, Dominique Gevrey, de la surse neprecizate pentru care Renault a platit peste 300.000 de euro, a mentionat procurorul.

Citeste si:

Gevrey a fost arestat si acuzat de escrocherie organizata. Totodata, constructorul auto a anuntat luni masuri disciplinare impotriva a trei ofitei de securitate.

Gestionarea deficitara a cazului a afectat relatiile lui Ghosn cu guvernul francez, cel mai mare actionar al Renault, potrivit unor surse apropiate situatiei. Analistii considera, totodata, ca decizia CEO-ului de a-l pastra pe Pelata, cu care colaboreaza din 1999, subliniaza lipsa unui plan de succesiune in conducerea grupului.

"Demisia lui Pelata a fost respinsa in interesul Renault. Nu am vrut sa creez o noua criza", a spus Ghosn la postul TV TF1.

Actiunile Renault au scazut cu aproape 16% de la inceputul anului.