Furnizorul israelian de sisteme video pentru asistenta la volan Mobileye a intrat in martie pe piata romaneasca prin importatorul RM Alliance Consulting si se asteapta la vanzarea a 1.000 de aparate pentru prevenirea accidentelor, in primul an.
Tehnologia Mobileye a fost lansata de catre BMW pe modelele Seria 5, Seria 6, Seria 7, Volvo pe modelele S60 S80, XC70, XC60,V70 si GM pe autoturismele Buick Lucerne, Cadillac DTS, STS.

Mobileye are la vanzare in Romania doua modele: C2-170 care avertizeaza soferul la apropierea de masina din fata si depasirea benzii fara semnalizare si C2-270 care pe langa functiile modelului anterior mai dispune de avertizare pieton (doar pe timp de zi), motocicleta si bicicleta. Sistemul nu detecteaza animale si nu a fost testat pentru carute.

Pretul sistemului Mobileye costa in jur de 770 de euro, iar montarea lui se face de catre unul dintre cei 4 distribuitori din Bucuresti, contra unei sume de circa 80 de euro, intrucat trebuie ecalibrat. Timpul de instalare variaza intre doua si trei ore in functie de modelul autoturismului.

Mobileye functioneaza cu ajutorul unei camere video atasata pe interiorul parbrizului sub oglinda centrala si al unui dispozitiv pus pe bordul masinii.

Oficialii companiei au mai spus ca acest sistem de avertizare poate reduce pretul politei RCA si CASCO cu 10-15%.


Distribuitorii din Bucuresti sunt Beacom (sisteme de urmarire prin GPS), Ager (parbrize auto), Badsi Nissan (dealer de masini japoneze), Delta Electronics (alarme auto).

Potrivit estimarilor Mobileye, sistemul poate reduce numarul accidentelor rutiere cu pana la 60%.

Fondata in 1999 de catre Amnon Shashua si Ziv Aviram, firma Mobileye N.V. este un furnizor de Sisteme Video de Asistenta la Volan (Driving Assistance Systems – DAS).

Compania este prezenta in peste 40 de tari. Investitiile Mobileye in cercetare depasesc 150 de milioane de dolari.

Mobileye ofera o platforma cu procesor dedicat si algoritmi de prelucrare a imaginii pe care se ruleaza functii precum avertizare depasirea banda de circulatie (ADB), avertizare coliziune frontala, inclusiv detectarea motociclistilor (ACF), avertizare coliziune pietoni, inclusiv detectarea biciclistilor(ACP), monitorizare distanta frontala si avertizare in trafic (MDA), detectare vehicule pentru fuziune cu detectare radar, control inteligent pentru faza lunga (CIF), recunoastera semnelor de circulatie (RSC), pilot automat (Tempomat) adaptiv (PAA), etc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri