Directorul marcii Porsche din cadrul Porsche Romania, Adrian Pascu, considera ca situatia economica din prezent nu este deloc buna, insa cursul de schimb mai mic fata de inceputul anului ajuta marcile premium si de lux.
Wall-Street.ro: Ce parere aveti despre situatia economica?

Adrian Pascu: Nu este deloc buna. In afara de marcile auto de lux si premium, restul o duc destul de greu.

Wall-Street.ro: Un curs de schimb mai mic ar stimula vanzarile?


Adrian Pascu: Cursul de schimb este mult mai mic decat la inceputul anului si ne ajuta foarte mult, 0,3-0,4. Poate reduce pretul cu 10%, este mult.

Wall-Street.ro: Ce schimbari au aparut in promovarea marcii odata cu situatia economica dificila?


Adrian Pascu: Suntem mult mai axati pe client, facem mult mai mult marketing direct.

Wall-Street.ro: Cum au fost primele patru luni pentru marca Porsche?

Adrian Pascu: Am avut un inceput de an bun. Cayenne ramane in continuare foarte cerut. Pe locul doi este Panamera, urmat de 911 si Cayman. Am vandut 40 de masini in 4 luni.

Wall-Street.ro: La ce vanzari va asteptati anul acesta?

Adrian Pascu: Ma astept la livrari de 100-110 unitati. In prezent, Porsche are probleme cu productia, aceasta este la capacitate maxima. Vanzarile marcii au depasit 100.000 de unitati.

Porsche a vandut anul trecut in Romania 79 de masini (61 Cayenne, 10 Panamera), in crestere de la 71 de unitati in 2009. Romanii au inmatriculat insa 125 de unitati noi Porsche, cu 19% mai multe fata de 2009.

Wall-Street.ro: Romanii mai cumpara echipari de top?

Adrian Pascu: Da. Destul de putine masini am avut cu dotari de baza. Un client a comandat dotari de 38.000 euro fata TVA pentru un SUV Cayenne, care are un pret de baza de 55.000 euro. Porsche este o masina care se personalizeaza foarte mult.

Wall-Street.ro: Cat costa revizia la cel mai bine vandut Porsche, SUV-ul Cayenne?

Adrian Pascu: Revizia la un Cayenne este intre 1.600-1.800 lei.

Wall-Street.ro: Cine sunt clientii Porsche?

Adrian Pascu: Majoritatea clientilor sunt persoane juridice, foarte putini sunt persoane fizice. Masinile sunt cumparate intr-un procent egal cash sau imprumut. Firmele de obicei prefera leasing.

Wall-Street.ro: Ce urmeaza sa mai aduca nou Porsche anul acesta?

Adrian Pascu: In ultimele doua luni am lansat mai multe modele, trei Panamera, un 911 Carrera si un Boxster. Panamera diesel este disponibil in Romania, prima masina va fi livrata in iunie-iulie. Acesta este un model foarte important.

Wall-Street.ro: Au cumparat romanii modelul Cayenne hibrid?


Adrian Pascu: Da. Am vandut patru modele Cayenne hibrid. Vom aduce si Panamera hibrid.

Wall-Street.ro: Aveti comenzi pentru 918 Spyder?

Adrian Pascu: Au fost trei oameni interesati, suntem in discutii. 918 Spyder este o masina pentru colectionari, nu sa te plimbi cu ea prin oras in weekend.

Wall-Street.ro: Exista sanse sa se mai deschida un showroom Porsche peste 2-3 ani?


Adrian Pascu: Ca sa poti sa faci un dealership Porsche trebuie sa ai un volum critic, iar din pacate in momentul de fata in afara de Bucuresti niciunul din orasele mari nu au ajuns la acea valoare critica.

In Romania exista un singur showroom pentru marca Porsche, in Bucuresti. Centre service sunt doua, Bucuresti si Timisoara.

Orasele cu cei mai multi pasionati de Porsche sunt Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj, Brasov.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri