Uzina Dacia de la Mioveni are costuri de pana in 30.000 de euro pe zi doar pentru scoaterea din incinta a 30 de tone de deseuri periculoase (span de fonta, otel, aluminiu, lemn, carton, folie plastic) si 90 de tone de deseuri usoare. Costul acestora este de 100-200 euro pe tona.

Constructorul de automobile Dacia a organizat o vizita pe platforma de la Mioveni, pentru a prezenta investitiile in protectia mediului si patru departamente ale fabricii, Presaj - Uzina Vehicule, Cutii de Viteze - Uzina Mecanica si Sasiuri, statia de filtrare a apei si centrala termica.

Dacia produce la Uzina 7.000 de cutii de viteza manuale pe saptamana, insa cutiile de viteza automate cu 4 trepte vor fi aduse din Franta.

Rata de valorificare a deseurilor a crescut in ultimii ani pe platforma, ajungand in prezent la 96,6%.

Consumul energetic per vehicul este de aproximativ 30 euro, iar cel de apa de 1,9 m3, consumuri dintre cele mai scazute in Grupul Renault.

In materie de protectia mediului Dacia este in prezent la nivelul uzinelor din Europa Occidentala.

„Imbunatatim in permanenta sistemul nostru de management al mediului astfel incat sa diminuam efectele pe care le avem asupra naturii“, a declarat Bernard Sonilhac, director executiv Renault Services Roumanie.

Pana la finele anului 2015, Automobile Dacia va investi aproximativ sapte milioane de euro in implementarea programelor de mediu.

Dacia a investit 22 milioane euro in protectia mediului in ultimii zece ani, 6,3 milioane euro pentru tratarea apelor uzate, 6 milioane euro pentru tratarea aerului, 4,6 milioane euro pentru resurse naturale, 2,7 milioane euro pentru tratarea deseurilor, circa 2 milioane euro pentru protectia solului.

Prin aceste investitii, impactul activitatilor uzinelor Dacia asupra mediului inconjurator s-a redus considerabil in ultimii 7 ani (de la lansarea Dacia Logan), emisii de C0V/vehicul: - 50,8%, consum de energie/vehicul : - 74,1%, evolutia CO2/vehicul: - 77,42%, deseuri periculoase/vehicul: - 46,6%, consumul de apa/vehicul: - 87,41%.

Compania a plantat pe platforma de la Mioveni peste 1.600 de brazi si a colectat 27 de tone de deseuri din zona.

Dacia va instala pe platforma de la Mioveni panouri solare, astfel incat compania sa aiba un consum mai mic de energie conventionala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri