Guvernul a discutat varianta ca modificarile la taxa auto sa fie promovate printr-un proiect de lege transmis si Parlamentului spre dezbatere si ca restituiri de bani sa fie acceptate doar pentru proprietarii de masini care au achitat taxa incepand cu ianuarie 2011, informeaza Mediafax.
"Varianta discutata este ca modificarile sa fie promovate sub forma unei legi, iar restituirile de bani sa fie calculate ca diferente dintre cuantumul taxei achitate conform ultimei modificari, aplicate incepand cu ianuarie 2011, si noile reguli. Astfel, se plateste diferenta pentru cei care au achitat ultima formula de taxa", au declarat agentiei surse oficiale.

Principiul aplicarii unei taxe auto la prima vanzare a masinii deja inmatriculate va fi mentinut, au mai aratat sursele.
O decizie finala urmeaza sa fie luata de Guvern intr-o sedinta viitoare.

Promovarea prin proiect de lege a noii forme a taxei auto presupune ca modificarile sa nu intre in vigoare in perioada imediat urmatoare, ci dupa avizul Parlamentului.

Prin proiectul de lege va fi abrogata OU 50/2008 privind taxa auto.

Un proiect de act normativ releva ca taxa de poluare auto va fi redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual indiferent de tipul de motorizare conform standardelor Euro, dar nu si pentru masinile dotate cu motor Euro 5, in cazul carora taxa va ramane nemodificata.

In acelasi timp, pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc.

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revandute.

Un document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX demonstra ca Guvernul discuta impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de introducerea taxei, cu un cuantum redus cu 30%, si restituirea unei diferente din banii deja dati de proprietari, dar esalonat pe mai multi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.

Expertii in domeniul juridic au atentionat Guvernul ca Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat recent ca propunerea sa este aplicarea unei taxe auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 ianuarie 2007, data de introducere a taxei de inmatriculare auto, cu o reducere a cuantumului taxei cuprinsa intre 20 si 30%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri