Renault si partenerul sau japonez negociaza de mai multe luni majorarea participatiei la cel mai mare producator rus de automobile, care fabrica automobilele Lada, noteaza Mediafax.

Potrivit discutiilor a caror finalizare este iminenta, Nissan va cumpara 25% din actiunile AvtoVAZ, pentru aproape un miliard de dolari, a relatat publicatia japoneza.

Renault este deja proprietarul a 25% plus o actiune din Avtovaz, din februarie 2008, astfel incat, daca Nissan va face achizitia, alianta va deveni actionar majoritar.

Un purtator de cuvant al Nissan a refuzat sa comenteze.

Daca acordul va avea loc, entitatea Renault-Nissan-AvtoVAZ va deveni al treilea mare constructor auto la nivel mondial, cu 7,23 milioane de vehicule vandute in 2010, in urma Toyota si General Motors, dar inaintea Volkswagen, care a comercializat anul trecut 7,14 milioane vehicule.

Citeste si:

Dupa preluarea controlului, alianta vrea sa asambleze, din 2012, un automobil compact Nissan la o uzina AvtoVAZ din centrul Rusiei, si intentioneaza sa construiasca o noua fabrica in extremul orient rus.

Cei trei constructori ar putea totodata sa construiasca la o uzina AvtoVAZ o masina foarte ieftina, destinata pietelor emergente, potrivit Nikkei.
Directorul general al aliantei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat in februarie ca alianta vrea sa preia controlul asupra AvtoVAZ pana la sfarsitul acestui an.

Alianta s-a angajat sa investeasca impreuna cu constructorul rus pana la doua miliarde de dolari in Rusia, pentru a produce 500.000 de masini pe an.

Sectorul auto din Rusia este in curs de redresare, dupa ce a fost grav afectat de criza economica mondiala din 2009, cand vanzarile s-au prabusit cu 49% fata de anul anterior.

In 2010, vanzarile de automobile din Rusia au crescut cu 30%, la 1,91 milioane unitati.