PSA Peugeot Citroen si Renault ar putea pierde in continuare teren in raport cu rivalii europeni in privinta profitului, pentru ca cedeaza la presiunile guvernului francez pentru protejarea locurilor de munca inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Directorul general al Peugeot, Philippe Varin, s-a distantat de informatiile aparute in presa pe surse privind intentia companiei de a inchide o fabrica din Franta, dupa ce guvernul a calificat aceasta ipoteza drept "inacceptabila", scrie Mediafax.

Seful Renault, Carlos Ghosn, a fost nevoit in mai sa promita ca va face constructia de automobile scumpe o prioritate pentru fabricile din Franta, pentru a obtine acordul guvernului in privinta numirii unui nou director operational executiv. Intre timp, cele doua companii continua sa piarda cota de piata in Europa si sa se plaseze sub gigantul Volkswagen in privinta profitabilitatii.

Guvernul, cel mai mare actionar al Renault si un important investitor al Peugeot, isi exercita influenta in cadrul celor doua companii si prin reduceri de taxe, grant-uri pentru cercetare si stimulente pentru angajari.

"Problema este ca guvernul are o vedere mai pe termen scurt decat multe fonduri de hedging. Evaluarea scazuta acordata de piata industriei auto franceze este legata clar de impactul implicarii guvernului", comenteaza analistul Credit Suisse Arndt Ellinghorst.

Actiunile Renault au scazut cu 11% de la inceputul acestui an, iar valoarea de piata a companiei a coborat la 11,4 miliarde euro. Peugeot a urcat pe bursa cu 3,3%, la o capitalizare de 6,87 miliarde euro. In acelasi timp, Volkswagen a avansat cu 8,7%, la 58 miliarde euro.

Cota de piata a Peugeot in Europa a scazut la 13% in primele cinci luni, de la 13,8% in aceeasi perioada a anului trecut. Felia care revine Renault s-a restrans in acelasi timp de la 10,4% la 9,6%, in timp ce cota de piata a Volkswagen a urcat de la 21,1% la 22,8%.

Profitul net al Volkswagen a fost de 6,85 milairde euro anul trecut, fata de 3,42 miliarde euro la Renault, respectiv 1,13 miliarde euro la Peugeot.

Cele doua grupuri franceze sunt in urma cu profitul pentru ca afacerile lor depind in mai mare masura de vanzarea unor modele mai mici si mai ieftine decat cele comercializate de Volkswagen, in timp ce costurile cu forta de munca la fabricile autohtone sunt similare.

Inchiderea de fabrici este o masura evitata in Franta, desi productia de automobile a tarii a scazut cu 50% in 15 ani.

In 2009, odata cu adancirea crizei economice mondiale, guvernul Statelor Unite a bagat General Motors si Chrysler in faliment, apoi a finantat programe de restructurare si revigorare a companiilor, care au prevazut inchiderea unor fabrici si concedierea unui numar mare de angajati. In Franta, presedintele Nicolas Sarkozy a actionat in directia opusa, cerand Renault si Peugeot sa promita ca nu vor inchide nicio fabrica din Franta inainte de a le acorda ajutoare de stat de 6 miliarde de euro.

Presiunea guvernului a continuat sa se intensifice, in asteptarea alegerilor generale din 2012, cand Sarkozy doreste sa fie reconfirmat pentru un nou mandat.

Statul francez detine 15% din actiunile Renault si are doi reprezentanti in Consiliul de Administratie al companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri