Moody's noteaza ca intensificarea competitiei din industria auto la nivel global, aprecierea puternica a yenului din ultimii ani si costurile tot mai ridicate cu materiile prime vor exercita presiuni dure asupra profitului Toyota in urmatorul an fiscal.

Agentia a plasat Toyota sub evaluare pentru reducerea ratingului in luna aprilie, acuzand probleme pe lanturile comerciale ale grupului in urma cutremului devastator si valului tsunami din 11 martie, care au fost urmate de taieri frecvente ale curentului electric.

"Revenirea profitului Toyota in perioada anului fiscal aprilie 2012 - martie 2013 nu va fi atat de puternica din cauza scaderii cotei de piata a companiei in diverse regiuni, yenului puternic si costurilor ridicate cu materiile prime", au precizat reprezentantii Toyota.

Citeste si:

Toyota a estimat la inceputul acestei luni o scadere de 35% a profitului pentru actualul an fiscal, care se va incheia in martie 2012.

Reducerea ratingului va creste costurile de imprumut ale Toyota si ale subsidiarelor sale. Grupul are datorii totale de 6.000 miliarde yeni (74 miliarde de dolari), din care 1.000 miliarde yeni au scadenta in acest an si alte 1.500 miliarde yeni anul viitor.

Toyota dispune totodata de lichiditati de 3.500 miliarde yeni.