De la primii pasi realizati in acest domeniu, in anii 70, tehnologiile BMW ConnectedDrive s-au dezvoltat in trei directii: siguranta (sisteme precum Lane Channge Warning), comfort (Head-Up Display) sau entertaiment (conectarea iPod-ului in automobil).
Evolutia BMW ConnectedDrive
Inca din prima parte a anilor '70, BMW facea primii pasi in dezvoltarea sistemelor electronice pentru automobile. Se remarcau pentru inceput inovatii tehnologice care aveau ca scop strangerea de informatii despre mediul inconjurator care apoi sa fie furnizate soferului pentru ridicarea nivelului de siguranta activa. Toata aceasta activitate de cercetare a avut ca punct central sistemele de control al sasiului, asa cum sunt sistemul de asistare a franarii ABS (1979), sistemul de control automat al stabilitatii (+ tractiunii) cu interventia franei (= ASC+T, 1989) si sistemul de control dinamic al stabilitatii (= DSC, 1999).
In prezent, sistemele BMW ConnectedDrive - printre care se numara sistemul de avertizare in caz de coliziune cu functia de franare sau sistemul BMW Night Vision cu functia de recunoastere a pietonilor - extind siguranta activa a modelelor BMW si au o contributie importanta in prevenirea accidentelor. Pe langa toate acestea, sistemele de asistare a conducatorului - precum tempomat activ cu functia Stop & Go sau asistare la parcare - adauga un grad mai mare de confort in utilizarea zilnica a automobilului.
Baza pentru toate acestea si pentru multe alte dezvoltari ulterioare a fost interactiunea dintre automobil si mediul inconjurator. Senzorii inteligenti monitorizeaza mediul si sunt capabili sa recunoasca obiecte precum alte masini sau pietonii. Dupa introducerea primului computer de bord cu senzor extern de temperatura (1980) si dupa premiera mondiala a primului sistem de control al distantei de parcare (1991), BMW a inceput echiparea cu primele sisteme integrate de navigatie din Europa, in 1994.
Conectarea telefoanelor mobile intre automobile si Service Centre a permis transmiterea unei cantitati mai mari si mai exacte de date catre automobil si a fost baza pentru multitudinea de servicii BMW Assist*. Oficial, termenul "BMW ConnectedDrive" a avut premiera la editia 1999 a Salonului Auto de la Frankfurt. Pe langa numeroasele teme de cercetare si dezvoltare, printre optiunile BMW Assist* nou disponibile se numarau si Information Service (un adevarat serviciu concierge prin telefon), Emergency Call* (o noutate la acea vreme in Europa) si Traffic Information. In 2003, BMW ConnectedDrive Teleservices se extindea cu noi servicii de siguranta si confort.
Inca din anii '80, prima implementare a telemetriei a permis inginerilor BMW din Formula 1 sa urmareasca in timp real, prin conexiune wireless, ceea ce se petrece in monopost pentru a identifica rapid orice problema aparuta. Acum, pe baza acestei tehnologii inovatoare, automobilul BMW stie singur cand este necesara o interventie de intretinere si va transmite imediat datele importante catre departamentul BMW TeleServices* in cazul unei defectiuni tehnice. Daca este necesar, personalul BMW TeleServices* poate accesa electronica automobilului si poate rectifica de la distanta anumite probleme.
O alta directie de dezvoltare in portofoliul de produse BMW ConnectedDrive – se afla intr-o continua crestere - este cea de infotainment. In 1995, BMW a devenit primul constructor de automobile care a oferit functii de televiziune in compartimentul pasagerilor. In 2001, BMW Online a devenit primul portal de pe web pentru automobile, pentru ca, in 2004, BMW sa ofere o alta premiera mondiala: prima interfata iPod complet integrata intr-un automobil. Din 2008, BMW a devenit primul constructor de automobile care furnizeaza acces la internet, complet integrat in masina si disponibil gratuit. Din 2010 orice automobil BMW sau MINI se poate conecta la internet prin intermediul telefonului mobil al utilizatorului, beneficiind astfel de o serie de functii unice precum WebRadio, Last Mile Navigation, Facebook si Twitter.
Care este viitorul BMW ConnectedDrive?
Asa cum demonstreaza concept-car-ul BMW Vision ConnectedDrive, automobilul va deveni, in viitor, o parte integrata dintr-o serie de retele de comunicare, inclusiv internet. Aceste sisteme nu vor face doar legatura intre automobil si lumea exterioara, ci prin functii inteligente de filtrare si sortare vor oferi doar informatiile cu adevarat relevante pentru conducatorul auto, asigurand astfel un maxim de atentie asupra traficului. Accentul este pe furnizarea informatiei exacte la momentul oportun.
Conceptele de afisare sofisticata si de operare contribuie la gasirea mai rapida si intr-o maniera mai intuitiva a informatiilor necesare, concomitent cu afisarea doar a acelor date care sunt recente si relevante.
Informatia primita din "exterior", on-line, va fi asimilata cu datele stocate local. Legatura cu exteriorul va contribui in viitor si la prevenirea accidentelor in care sunt implicate alte masini sau parteneri de trafic. Sistemele de siguranta automatizate folosesc conexiuni precum Car-To-Car Communication sau Car-To-Infrastrcture Communication alaturi de o retea tot mai eficient monitorizata de drumuri precum cea din Real Time Trafic Information.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: