Standard & Poor's (S&P) critica o propunere a guvernului Statelor Unite de a obliga agentiile de rating sa anunte public daca au facut "erori semnificative" intr-o analiza de credit, transmite Reuters, citat de Mediafax.
S&P a fost acuzata de administratia Obama ca a facut o eroare in calculele care au condus, vineri, la reducerea ratingului SUA pentru prima data in istorie de la nivelul de top triplu-A la AA+. Trezoreria SUA, care a primit in avans decizia de reducere a ratingului si motivarea adusa de S&P, a identificat in scurt timp eroarea si a informat agentia de rating.

Compania a negat ca ar fi gresit, dar a modificat prognozele macroeconomice pe termen lung dupa discutiile cu oficialii guvernului. Decizia de rating nu a fost modificata, agentia aratand ca noile prognoze nu influenteaza cu nimic calificativul financiar al SUA.

S&P a trimis luni o scrisoare de 84 de pagini catre Securities and Exchange Commission (SEC), Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, in care isi exprima temerile legate de mai multe masuri propuse de institutie, vizand in principal chestiunea "erorilor semnificative".

SEC propune, intr-un proiect legislativ de 517 pagini, obligarea agentiilor de rating sa anunte pe site-urile proprii atunci cand identifica o "eroare semnificativa" in metodologia care a precedat o decizie de rating.

Propunerea guvernului face parte din pachetul de legi Dodd-Frank de reforma a reglementarii si supravegherii sectorului financiar.

S&P sustine de asemenea ca proiectul SEC ar putea oferi guvernului american "o influenta nemeritata" asupra deciziilor de rating.

Evenimentele de vineri au creat tensiuni puternice intre companie, membra a grupului McGraw Hill, si Washington. Agentia a fost criticata dur de oficiali ai administratiei, dar si de congresmeni din ambele partide dominante. Comisia bancara din Senat a nuntat luni ca a inceput sa investigheze decizia S&P de a reduce ratingul SUA.

Proiectul SEC cuprinde o gama variata de propuneri, inclusiv obligarea agentiilor de rating sa faca publice mai multe detalii legate de procesele de control intern, sa implementeze mecanisme riguroase de protectie impotriva conflictului de interese si sa explice mai detaliat metodologiile prin care ajung la rating-urile emise.

Chestiunea privind "erorile semnificative" pare sa deranjeze cel mai mult S&P, inclusiv dezbaterea lansata de SEC privind entitatea care ar trebui sa decida ce anume se constituie intr-o eroare semnificativa.

Presedintele S&P, Deven Sharma, a declarat, in scrisoare, ca politica interna de corectare a erorilor "s-a dovedit eficienta si, atunci cand au aparut greseli, am reactionat urgent si transparent, in beneficiul pietei".

Criticii agentiilor de rating amintesc insa despre ratingurile de top acordate Enron, Lehman Brothers, Bear Stearns si altor institutii si instrumente financiare care s-au regasit in centrul crizelor financiare din ultimii 20 de ani.

Pe langa chestiunea erorilor, S&P a identificat numeroase probleme cu propunerea SEC, care vizeaza aspecte precum concurenta si aplicarea globala a regulilor.

Dintre cele trei mari agentii de rating, S&P este singura care se opune vehement, pana acum, prevederii privind "erorile semnificative".

O comisie din Senatul SUA a criticat dur in acest an S&P si Moody's pentru ca au contribuit la declansarea crizei financiare globale prin acordarea unor evaluari exagerat de bune unor institutii financiare si instrumente derivate pe credite ipotecare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri