"Ultimele sase luni au fost marcate de o scadere cu 11% a pretului titeiului la nivel mondial, scadere determinata de criza economica globala. In aceste conditii, Petrom isi rotunjeste frumos profiturile prin cresterea total nejustificata a preturilor. Cresterea va aduce in pragul falimentului firmele de transport si populatia ajunsa la limita suportabilitatii", afirma oficialii UNTRR.

Uniunea considera ca Guvernul este vinovat pentru scumpirea combustibilului, intrucat Executivul doar "mimeaza supararea pe distribuitorii de carburanti", in loc sa "impuna un moratoriu pentru stoparea cresterii preturilor la carburanti".

Directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca scumpirea preturilor la motorina este determinata de majorarea cererii pentru acest produs, iar Romania produce mai putin decat consuma din acest tip de combustibil.

Amplificarea temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa si incetinirea dezvoltarii la nivel mondial au impact asupra pretului petrolului, care era tranzactionat marti in jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins in aprilie.