Multi americani inca mai cred ca “diesel” este o marca de jeansi, un actoras cu lipici la public sau o marca de bere europeana, nu prea gustoasa. Cu o astfel de conceptie nu este de mirare ca masinile diesel nu fac casa buna cu Unchiul Sam.

Prin anii 1970 si 1980 cei care mai aveau habar ce inseamna un motor diesel au retinut “esentialul”: un motor zgomotos, greoi si foarte urat mirositor, din cauza tobei de esapament. Uneori face un nor mare de fum negru si este cea mai sigura metoda pentru a-ti imbolnavi vecinii din tot cartierul de cancer.

Chiar daca in toata lumea motorul diesel este cel care are grija de portofelul tau si de resursele energetice, in SUA, din cauza ofertelor de motoare hibride (benzina/energie electrica) imaginatia americanilor nu porneste cand dai la cheie.

Ce daca exista modele de lux, cu motoare diesel foarte performante, economice si “verzi”, Unchiul Sam continua sa zica “No way!” motorizarior diesel. Or fi de vina normele anti-poluare? Sau mai degraba teama americanilor ca nu cumva masinile lor care oricum nu conving la export s-ar indrepta frumos incolonate spre muzeu, in fata unui VW Lupo, care consuma 3l/100km? Motorina, bineinteles ...

Poate daca la decernarea premiilor Oscar toti ar veni intr-un automobil diesel sau Oprah ar circula cu motorina, conceptia s-ar schimba.

De exemplu, in anumite state, cum ar fi Maine, Massachusetts,Vermont, New York si California nu iti poti cumpara sub nicio forma un VW Jetta TDI sau un Mercedes-Benz E-Class diesel. In aceste state trebuie sa intrebi la un dealer local daca se importa si versiunea diesel a masinii dorite. Dar, chiar daca se importa, taxele s-ar putea sa te infioare, astfel incat investitia sa se amortizeze in doua secole de mers continuu cu masinuta ta diesel.

Exista trei explicatii pentru lipsa modelelor diesel in viziunea jurnalistilor de la Forbes, dar niciuna nu se refera la pretul mic al benzinei:

1.Imagine negativa (Povestea cu cancerul care se raspandeste in tot cartierul)
2.Lipsa interventiei statului in incurajarea folosirii de motoare diesel
3.Regulile foarte stricte privind poluarea
Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1026