Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a declarat ca firma germana Bosch este cel mai important contributor la bugetul local, asigurand in prezent 26 la suta, iar dupa deschiderea noii unitati de productie, pe care o construieste in acest an, contributia va ajunge la circa 34 la suta.
Gheorghe Valentin Rotar a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Bosch asigura o pondere importanta din bugetul orasului, adica 26 la suta, prin taxele si impozitele platite, iar dupa deschiderea noii unitati de productie se va inregistra o crestere cu opt la suta, scrie Mediafax.

Rotar a afirmat ca Bosch incepe, in 12 martie, constructia unei noi unitati de productie la Blaj, investitie care se ridica la peste 43 de milioane de euro si care ar urma sa fie terminata si pusa in functiune in 2013.

Gheorghe Rotar a spus ca noua unitate va produce senzori de turatie pentru motor si sasiu, iar compania s-a angajat sa creeze minim 320 de locuri de munca pe care sa le pastreze minim cinci ani, indiferent de conditiile economice.

Edilul a adaugat ca firma germana isi propune ca, pana in 2015, sa ajunga la aproape 1.000 de angajati in aceasta noua unitate de productie.

Potrivit sursei citate, compania Bosch va beneficia si de o schema de ajutor de stat pentru noua investitie de la Blaj, urmand sa primeasca de la stat circa 13,4 milioane de euro, aproximativ 30 la suta din investitia realizata.

Rotar a spus ca Bosch isi propune ca in viitor sa realizeze inca o unitate de productie in Blaj, insa nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre aceasta posibila investitie.

Primarul Blajului a tinut sa precizeze ca investitiile realizate de Bosch la Blaj nu au legatura si nu sunt influentate de investitiile pe care compania germana intentioneaza sa le realizeze la Jucu, in judetul Cluj.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, s-a declarat nemultumit de mediatizarea intensa facuta de reprezentantii Guvernului si cei ai administratiei judetene din Cluj investitiei pe care Bosch ar intentiona sa o realizeze la Jucu, deoarece s-a speculat ca aceasta ar influenta planurile pe care compania germana si le facuse la Blaj.

Dumitrel a spus ca investitia de la Blaj nu a fost afectata si va fi realizata, precizand ca acest lucru se datoreaza doar administratiei locale, si nu Guvernului Romaniei.

"Prezenta investitorului Bosch la Blaj nu are legatura cu niciun Guvern al Romaniei. Se datoreaza administratiei locale si atat", a spus Dumitrel.

El a adaugat ca nu a vazut niciun reprezentant al Guvernului sa se lupte pentru a aduce Bosch la Blaj, insa multi dintre reprezentantii statului s-au luptat pentru a aduce astfel de investitii in zona Clujului.

Concernul german Bosch Rexroth, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, detine la Blaj doua fabrici, construite in 2007 si 2009 pe o suprafata de 23 de hectare, valoarea totala a investitiilor fiind de 30 de milioane de euro. Concernul a ales Blajul pentru a-si dezvolta capacitati de productie in Romania datorita colaborarii pe care o avea de peste 15 ani cu Intreprinderea de Aparate si Masini Unelte - I.A.M.U. Blaj, societate care in prezent lucreaza in mare parte pentru Bosch Rexroth.

Pana in prezent, Bosch Rexroth a produs la Blaj tehnica liniara utilizata in ingineria mecanica, iar unitatea de productie functioneaza din 2007. In prezent, in Blaj isi desfasoara activitatea circa 580 de angajati.

Grupul Bosch este prezent in Romania in alte doua locatii. In Bucuresti, Bosch detine o firma de distributie de scule electrice, sisteme de incalzire, sisteme de securitate, siguranta si comunicatii si echipamente auto pentru piata de aftermarket, iar in Timisoara opereaza un centru de comunicare.

Numarul total de angajati ai concernului Bosch in Romania este de circa 1.400 de persoane.

Consiliul Judetean Cluj a semnat in februarie un contract cu Bosch pentru deschiderea unei fabrici de componente auto in Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu. Acordul prevede o durata de concesiune a terenului din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu de 49 de ani.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Conform rezultatelor preliminare, in anul fiscal 2011 grupul a avut peste 300.000 de angajati si vanzari de 51,4 miliarde de euro, in domeniile constructiei de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum si echipamentelor pentru constructii.

Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si peste 350 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri