Pierderile grupului General Motors s-au ridicat in 2005 la peste 10 miliarde de dolari, depasind cu mult asteptarile conducerii. Principalele cauze ale acestei situatii sunt subestimarea costurilor restructurarii care se deruleaza in America de Nord, cele ale diviziei financiare si intrarea in faliment a subsidiarei Delphi, transmite Reuters.

Grupul american a mai anuntat ca va inainta cu intarziere autoritatilor raportul anual, intrucat a inregistrat gresit in contabilitate rezultatele ResCap, parte a diviziei financiare GMAC.

Acest fapt ar putea atrage si o ancheta a autoritatilor bursiere americane (SEC). Totodata, GM a revizuit si rezultatele financiare din perioada 2000-2004. Pierderea aferenta anului trecut reprezinta circa 85% din valoarea de piata a producatorului american de vehicule.
GM a anuntat costuri suplimentare de 1,7 miliarde dolari legate de disponibilizarea angajatilor unitatilor pe care compania le inchide, fata de nivelul prognozat anterior de 1,4 miliarde dolari.

Compania s-a confruntat in ultima perioada cu o serie de dificultati, ca urmare a reducerii cotei de piata din SUA si a concurentei generate de producatorii asiatici. Actiunile GM s-au apreciat in luna martie cu circa 26% ca urmare a perceptiei pietei privind progresele in ceea ce priveste restructurarea companiei.