Grupul german Volkswagen, cel mai mare producator auto din Europa si al doilea la nivel mondial, a anuntat un profit pentru primul trimestru peste asteptarile analistilor, sustinut de rezultatele mai bune ale marcii premium Audi, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Profitul operational a urcat cu 10%, de la 2,9 miliarde de euro in primul trimestru al anului trecut la 3,2 miliarde de euro. Castigul a depasit estimarea de 2,66 miliarde de euro a analistilor consultati de Bloomberg. Vanzarile au urcat cu 26%, la 47,3 miliarde de euro, iar actiunile au inregistrat cea mai mare crestere in timpul unei sedinte din ultimele cinci luni.

Volkswagen are rezultate foarte bune in pofida crizei din Europa si "fura" din cota de piata a rivalilor cu o oferta care variaza de la modelul subcompact Up! la masini sport Lamborghini si camioane de 50 de tone. Grupul, care include si marcile Skoda si Seat, si-a crescut livrarile cu 9,6%, la 2,16 milioane de masini.

"Este un ritm foarte puternic si contrar opiniilor pesimiste privind piata auto. Volkswagen continua sa tipareasca bani", a declarat David Arnold, analist la Credit Suisse Londra.

Actiunile Volkswagen au urcat cu pana la 7,1%, maximul pentru o sedinta incepand cu 28 noiembrie. Actiunile au urcat cu 15% de la inceputul acestui an, evaluand producatorul auto la 58,3 miliarde de euro.

Profitul la Audi, al doilea mare producator de msini de lux, dupa BMW, a urcat in intervalul analizat cu 27%, la 1,4 miliarde de euro, sustinut de cererea pentru modelele A6 si A8. Rezultatul Volkswagen a beneficiat si de includerea in profit a castigului producatorului de camioane MAN, controlat acum de grup.

Pentru anul in curs, Volkswagen si-a pastrat obiectivul de a atinge un profit operational similar cu cel de 11,3 miliarde de euro inregistrat anul trecut.

"Estimarea pare conservatoare dupa primul trimestru, care ar fi trebuit sa fie cel mai dur de anul acesta. Rezultatele sunt foarte bune", a afirmat Juergen Pieper, analist la Bankhaus Metzler Frankfurt.

Alti producatori auto au simtit, insa, impactul problemelor de pe piata europeana, noteaza Bloomberg. Peugeot, al doilea produator auto european, a raportat o scadere de 7,3% a veniturilor in primul trimestru, iar Renault un declin de 9%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Problemele de software ale VW ID3 amenință lansarea din vară
Setari Cookie-uri