Autoturismele luate in leasing vor deveni mai scumpe dupa 1 ianuarie 2007 cu citeva sute de euro, o data cu introducerea dobinzii in baza de calcul al TVA. Masura este impusa de una dintre directivele UE.

Masura va afecta atit contractele incheiate dupa 1 ianuarie 2007, cit si pe cele semnate in acest an, au apreciat ieri specialisti ai firmei de consultanta KPMG, in cadrul unui seminar fiscal.

Clientii vechi sint salvati

Singurii care vor scapa cu aceiasi bani vor fi cei ale caror contracte au fost semnate anul trecut.

äIn cazul contractelor de leasing incheiate anterior datei de 1 ianuarie 2006 si care se deruleaza dupa data aderarii, dobinzile aferente ratelor scadente dupa data aderarii nu se cuprind in baza de impozitare a taxeiö, a spus Ana Maria Notingher, senior manager in cadrul KPMG.

19% pe 9%

Concret, masura tranzitorie propusa, potrivit KPMG, de catre Ministerul Finantelor va insemna ca, spre deosebire de situatia actuala, cota de 19% a TVA se va aplica si pe dobinda de 8-9% perceputa in prezent la un contract de leasing.

äDaca aceasta masura va functiona (n.red. - ieri reprezentantii asociatiilor de leasing avind inca discutii la Finante pe aceasta tema), ar rezulta o scumpire medie de 400 de euro pe an, pentru o masina in valoare de 20.000 euro, la un contract pe o durata de cinci aniö, ne-a declarat Cristian Mateescu, consilier la Asociatia de Leasing Bancar.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4853&art=11605&cHash=750a5e28fc