Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va contracta servicii de expertiza tehnica si financiara pentru solutii de reducere a costurilor autostrazii Targu Mures - Iasi, care variaza in prezent intre 11 milioane euro si 60 milioane euro/ km.
CNADNR arata ca autostrada strabate un traseu dificil, de deal si munte, ceea ce impune un volum mare al lucrarilor de arta (poduri, podete, viaducte) si numeroase arii protejate, potrivit Mediafax.

In prezent proiectarea nu este finalizata intrucat procedura de obtinere a acordului de mediu trebuie reluata, dupa ce, incepand din 2010, ariile protejate care au impact asupra traseului autostrazii au fost extinse.

Totodata, costurile estimate in acest moment sunt "foarte mari", acestea variind intre 11 milioane euro/km si 60 milioane euro/km, "fapt sesizat si de Ministerul Finantelor Publice", potrivit CNADNR.

"In acest context, CNADNR va contracta servicii de expertiza tehnica si financiara prin care se vor reanaliza solutiile tehnice adoptate si se vor face propuneri de reducere a costurilor.

Dupa definitivarea traseului si fundamentarea costurilor de implementare, vor fi analizate potentialele surse de finantare, altele decat bugetul de stat", se spune in comunicat.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Ministerului Transporturilor, viitoarea autostrada va fi impartita in trei tronsoane: Targu Mures – Ditrau (92,1 km), Ditrau - Targu Neamt (118,8 km) si Targu Neamt - Iasi (78 km). Costurile estimate pentru cele trei loturi sunt de 9,49 miliarde lei (2,12 miliarde euro), 18,97 miliarde lei (4,25 miliarde euro) si respectiv 11,28 miliarde lei (2,52 miliarde euro). Sumele includ TVA.

Astfel, intreaga autostrada are o lungime de circa 290 de kilometri si un cost estimat de aproape 9 miliarde euro.

Durata de realizare a investitiilor era preconizata la patru ani, iar finantarea acestora urma sa fie realizata de la bugetul de stat si alte surse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri