Reprezentantii producatorului de cablaje Lisa Draxlmaier din Pitesti, ai carui angajati sunt in greva de cateva zile, au declarat ca pentru ca firma sa ramana competitiva toate deciziile economice trebuie sa fie luate responsabil, inclusiv prin cresteri salariale rezonabile.
"Unul dintre subiectele cele mai importante pentru Draxlmaier Pitesti este reprezentat de costurile de productie estimate, care, desigur, includ si costurile de resurse umane. Compania trebuie sa actioneze intr-o piata extrem de complexa din industria automotive si, prin urmare, trebuie sa ramana competitiva. In consecinta, toate deciziile economice trebuie sa fie luate intr-o maniera responsabila si, de asemenea, prin cresteri salariale rezonabile. O dezvoltare durabila necesita masuri strategice, de aceea oferta noastra vizeaza o stabilitate pe termen mediu si lung", a declarat Bernd Schmitt, directorul fabricii din Pitesti, potrivit Mediafax.

Aproximativ 2.400 de angajati ai companiei producatoare de componente auto Lisa Draxlmaier din Pitesti au intrat, marti, in greva generala pe termen nedeterminat, nemultumiti ca patronatul nu a raspuns favorabil solicitarilor care vizau majorari salariale.

Salariatii din schimbul al treilea nu au mai plecat acasa, iar cei din primul schimb au intrat in fabrica, dar nu au inceput lucrul.

Greva generala a fost declansata de Sindicatul liber al lucratorilor de cablaje, majoritar la Lisa Draxlmaier. De asemenea, sindicalistii au cerut acordarea a zece salarii compensatorii pentru angajatii disponibilizati, dar administratia a mentinut oferta din vechiul contract, respectiv ca salariatii disponibilizati sa beneficieze intre unul si sase salarii compensatorii, in functie de vechime.

Reprezentantii Draxlmaier spun, in comunicat ca deschiderea conflictului de munca a avut loc in timpul negocierilor pentru contractul colectiv de munca dintre conducerea Dräxlmaier Pitesti si sindicatul reprezentativ, SLLC. Dupa o greva de avertisment de doua ore care a avut loc pe 17 septembrie 2012, reprezentantii sindicatului au organizat o greva incepand cu data de 25 septembrie 2012.

"Negocierile au inceput la mijlocul lunii mai si pana in prezent au avut loc 16 runde de negocieri, toate prevederile legale fiind pe deplin respectate si agreandu-se impreuna cu reprezentantii sindicatului asupra unui numar de circa 160 de articole. Dupa ce conflictul de munca a fost declarat pentru revendicarile ramase deschise, Inspectoratul Teritorial de Munca Arges a fost implicat, de asemenea, intr-o sedinta de conciliere. Compania este angajata pe deplin in sustinerea unui dialog constructiv intre parti, de aceea urmatoarea runda de negocieri, din data de 5 octombrie 2012, a fost stabilita chiar inainte ca cele doua greve sa aiba loc. Reprezentantii sindicatului majoritar sunt invitati la o noua intalnire de negocieri si astazi, 28 septembrie 2012", se mentioneaza in comunicat.

Oficialii producatorului german considera ca toate punctele negociate si amendamentele referitoare la Contractul Colectiv de Munca, care au fost solicitate de Dräxlmaier sunt in conformitate cu noul Cod al Muncii si cu Legea Dialogului Social.

"In ceea ce priveste aspectele financiare, cererile salariale initiale ale sindicatului reprezentativ ar fi cauzat o crestere totala de aproximativ 15%, incluzand cresteri salariale, bonusuri de vacanta, etc. In plus, anul acesta, Dräxlmaier Pitesti a acordat deja o crestere salariala de 5,79% pentru toti angajatii incepand cu 1 ianuarie 2012", precizeaza sursa citata.

Dräxlmaier Pitesti are in prezent 3.700 de angajati. Numarul total al salariatilor care fac parte din SLLC se ridica la aproximativ 2.400, din care circa 1.300 au semnat pentru inceperea grevei. Dintre semnatarii acordului de declarare a grevei, un numar de 400 de salariati au renuntat in forma scrisa la aceasta.

"Conducerea Dräxlmaier apreciaza loialitatea si intelegerea de care au dat dovada angajatii care nu au fost de acord cu declararea grevei. In data de 25 septembrie 2012, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca au efectuat o verificare privind eventuale contraventii ale angajatorului in ceea ce priveste masurile luate de companie pe parcursul grevei. Rezultatul inspectiei a fost acela ca actiunile Dräxlmaier Pitesti corespund in totalitate prevederilor legale", se mai spune in comunicat.

Tribunalul Arges a decis, joi, ca greva generala a salariatilor de la firma de cablaje Lisa Draexlmaier, din Pitesti, este legala.

Dräxlmaier detine cinci unitati in Romania, la Satu Mare, Timisoara, Pitesti, Codlea si Hunedoara. Fabrica de la Pitesti este specializata in productia de sisteme electrice.

Grupul german are in total 45 unitati de productie in lume, dintre care 30 in Europa, 5 in Africa, 3 in Asia si alte 7 in America Centrala si de Nord.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri