Politia Rutiera a inceput verificarea autovehiculelor cu o masa mai mare de 3,5 tone pentru a afla daca sunt echipate corespunzator pentru iarna, scrie jurnalul.ro.

Primele filtre au aparut in judetele Suceava, Bistrita Nasaud si Maramures.

"Primele filtre au fost instalate in localitatile Vatra Dornei, judetul Suceava, si Bistrita Nasaud, pentru cei care se vor deplasa prin Pasul Tihuta, si localitatile Borsa, judetul Maramures, si Carlibaba , judetul Suceava, pentru cei care vor traversa Pasul Gutai. Pentru verificarea echiparii corespunzatoare a autovehiculelor pentru sezonul de iarna, politistii rutieri vor verifica autovehiculele cu masa totala peste 3,5 tone, care trebuie echipate cu dispozitive antiderapante", anunta Centrul Infotrafic.

La 1 noiembrie legea care obliga soferii sa isi echipeze autoturismele cu cauciucuri de iarna in sezonul rece implineste un an de la intrarea in vigoare. Actul normativ se aplica si in acest an, obligand proprietarii de autoturisme sa le doteze corespunzator atunci cand circula pe drumurile acoperite cu zapada, polei sau gheata.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna reprezinta contraventie. Urmarile sunt retinerea certificatului de inmatriculare, intre 9 si 21 de puncte, precum si o amenda intre 70 si 140 de lei.

Pentru a nu primi amenda, anvelopele de iarna trebuie sa fie inscriptionate cu simbolurile M+S, fulg de zapada sau/si creasta unui munte stilizate.

In cazul autoturismelor anvelopele de iarna sunt necesare pentru toate cele 4 roti, iar pentru camioane doar pe rotile de tractiune, potrivit Ordonantei nr.5 din 26 ianuarie 2011. Pentru anvelopele all-season este nevoie de certificat de conformitate de la service.

Este interzisa circulatia autovehiculelor cu lanturi montate pe roti, pe portiunile de drum care nu sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Daca un autovehicul cu roti de vara va bloca un sector de drum unde este zapada, pe langa sanctiunea contraventionala va fi obligat sa achite costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat in cel mult 15 zile.

Anul trecut, piata anvelopelor de iarna a crescut cu pana la 130%, pe fondul obligativitatii echiparii vehiculelor cu cauciucuri adecvate. In primele noua luni ale anului trecut, vanzarile au depasit 1,46 milioane unitati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Peste 40.000 de soferi au ramas fara permis in aceasta vara