Actionarul majoritar al Aston Martin, compania Investment Dar din Kuwait, a abordat mai multi posibili cumparatori pentru producatorul automobilelor de lux care au aparut in filmele James Bond, au declarat mai multe surse apropiate situatiei, scrie Mediafax.

Investment Dar, care detine o participatie de 64% la Aston Martin, cu sediul in Marea Britanie, a angajat pentru consultanta firma Rothschild.

Printre posibilii cumparatori contactati de Investment Dar se afla si producatorul auto indian Mahindra&Mahindra, au spus doua surse.

Vanzarea se dovedeste dificila pentru ca posibilii cumparatori nu sunt dispusi sa ofere cei circa 800 de milioane de dolari ceruti de Investment Dar pentru participatie, pret platit de aceasta in 2007. Investment Dar are nevoie de acesta suma pentru a-si plati datoriile.

Un nou investitor ar putea ajuta Aston Marin, producatorul, printre altele, a modelului One-77 de 1,2 milioane de lire sterline, sa dezvolte masini care sa concureze Bentley (VW) si Ferrari (Fiat).

"Nu cred ca pot fi cu adevarat competitivi in lipsa sustinerii unei companii mari. Sunt foarte putine exemple de succes fara un astfel de sprijin", a declarat John Wolkonowicz, analist auto independent.

Un reprezentant al Investment Dar a negat ca s-ar cauta un cumparator pentru Aston Martin.

O sursa a declarat insa ca Toyota Motor a angajat acum doua luni un auditor pentru o analiza privind preluarea participatiei la Aston Martin, care nu a dus insa la o evaluare completa.

Inainte ca Investment Dar sa devina actionar majoritar la Aston Martin, impreuna cu Adeem Investment, in urma cu cinci ani, Ford Motor a controlat brandul din 1987.

Aston Martin foloseste inca motorizare Ford, dar a pierdut accesul la alte resurse ale grupului american si este singurul brand lux care nu face parte dintr-un mare grup auto.

Aceasta independenta poate fi un handicap, industria auto fiind presata sa dezvolte tehnologii pentru imbunatatirea eficientei consumului de carburanti.

BMW, de exemplu, a investit in acest an peste 1 miliard de euro pentru fabricarea unor motoare mai eficiente si dezvoltarea de vehicule electrice. Suma depaseste veniturile Aston Martin de anul trecut, in valoare de 504 milioane lire sterline.

Marii producatori auto pot ajuta producatorii de nisa sa ramana competitivi, prin impartirea costurilor intre branduri si modele.

Fiat detine Maserati si Alfa Romeo, precum si Ferrari.

VW a finalizat in acest an preluarea Porsche, care s-a alaturat astfel brandurilor Audi, Bentley, Lamborghini si Bugatti.

Gama Aston Martin este formata in mare parte din coupe-uri cu doua usi precum DB9, Vanquish si Vantage.

Automobilele Aston Martin au aparut in 11 filme ale seriei James Bond, inclusiv modelul DB5 (foto)din cea mai recenta pelicula, Skyfall.

Sursa foto: www.skyfall-movie.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Business-ul lui Michael Schmidt a ajuns la 415 MIL. euro in 2019
Setari Cookie-uri