Actionarii Ford Motors au respins prin vot propunerea de a slabi influenta familiei fondatoare la sedinta anuala. Principalele puncte de discutie au fost problema economiei de carburant si calitatea serviciilor oferite de actualul CEO, Bill Ford. Presiunile venite din partea activistilor care militeaza pentru protectia mediului au facut ca Ford sa se gandeasca sa lanseze un model hibrid.

Ford se straduieste sa supravietuiasca in America de Nord, cea mai mare piata a sa, unde anul trecut a inregistrat pierderi de 1.6 miliarde $ si alte 457 milioane $ in primele 4 luni ale acestui an. A anuntat ca planuieste sa inchida 14 fabrici si sa restructureze 34,000 de posturi.

Decizia lui Bill Ford de a nu accepta nici salariu nici bonus pana cand compania nu va reveni sa functioneze in profit nu a multumit toti actionarii.

Propunerea ca cele doua functii pe care le detine acum Bill Ford, presedinte si director exectuviv, sa fie separate, a fost votata de aproape 19% din actionari.

"Domnul Ford este un esec", a spus Sam Joanette, investitoare din Miami Beach, care a sustinut ca a pierdut aproape 1 milion $ prin actiunile Ford incepand cu 1999 si a propus ca presedintele sa fie demis.

"Domnul Ford stie ca nu este calificat pentru ceea ce face, ca este peste puterea lui" a mai adaugat Joanette. De asemenea a mai spus ca si cu"restructurarile nesfarsite" nu va fi capabil sa-si indeplineasca promisiunile pana in 2008.

Alti actionari, insa, au vorbit in favoarea directiunii lui Ford. Bill Ford nu a raspuns criticilor, insa a comunicat actionarilor ca managamentul ocmpaniei intelege ca piata se schimba datorita preturilor mari ale carburantului.

Actionarii au votat in proportie de 77% ca familia Ford sa-si pastreze procentul de actiuni, ceea ce da membrilor familiei 16 voturi in timp ce alti actionari au numai 1.

Intrebat despre problema reducerii poluarii emise de automobilele Ford, el a raspuns ca se gandesc sa lanseze un hibrid.

Mai mult de 95% din actionari au votat impotriva propunerii de a renunta la principiul de orientare sexuala din politica egalitara de incadrare a personalului.

Ford se afla intr-o lupta continua impotriva unui grup de crestini care militeaza impotriva deciziei Ford de a sustine drepturile homosexualilor si de a mai publica reclame in reviste dedicate lor.

Sedinta a durat 2 ore si au luat parte 60 de actionari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »