Remuneratia directorului general al Ford Motor, Alan Mulally, pentru anul trecut a fost redusa cu 29%, la aproape 21 milioane de dolari, dupa ce fluxul de numerar operational a fost sub obiectivul stabilit de grup, relateaza Bloomberg.
Mulally, in varsta de 67 de ani, a primit un salariu de 2 milioane de dolari, bonusuri de 3,95 milioane de dolari si 15 milioane de dolari sub forma de actiuni, optiuni si alte compensatii, scrie Mediafax.

In 2011, Mulally a avut un salariu de 2 milioane de dolari, bonusuri de 5,46 milioane de dolari si 22 de milioane de dolari sub forma de actiuni, optiuni si alte compensatii.

De la venirea la conducerea Ford in 2006, de la Boeing, Mulally a incasat sub diverse forme 162 milioane de dolari de la producatorul auto american.

Mulally a redresat Ford prin globalizarea operatiunilor, reducerea costurilor si imbunatatirea gamei cu modele mai eficiente in privinta consumului de carburanti.

In noiembrie anul trecut, Mark Fields a fost numit in functia de director operational, fiind favorit pentru ocuparea pozitiei de director general, cel mai devreme in 2014.

"Pentru marea majoritate a oamenilor, acestea sunt cifre enorme. Dar chiar este asa? Depinde pe cine intrebi. Actionarii Ford gandesc probabil ca Mulally merita fiecare banut", a declarat David Whiston, analist la compania Morningstar in Chicago.

Actiunile Ford, care in urma cu patru ani erau tranzactionate la sub 2 dolari, s-au apreciat cu 20% anul trecut, cresterea fiind peste cea de 13% a indicelui Standard&Poor’s. Joi, actiunile Ford au inchis in urcare cu 0,2%, la 13,43 dolari pe unitate.

Anul trecut, Ford a obtinut rating recomandat pentru investitii, a platit dividende pentru prima oara dupa 2006 si a raportat un profit net de 5,67 miliarde de dolari.

Ca recompensa pentru redresarea Ford, Mulally a primit in aceasta luna actiuni in valoare de 11,7 milioane de dolari, anul trecut de 58,3 milioane de dolari, iar in 2011 titluri de 56,5 milioane dolari.

Presedintele executiv al grupului, Bill Ford, a primit pentru anul trecut o remuneratie de 14,8 milioane de dolari, in crestere cu 2,6% fata de 2011.

Bill Ford, stranepot in varsta de 55 de ani al fondatorului Henry Ford, a primit un salariu de 2 milioane de dolari, bonusuri de 1,13 milioane de dolari si actiuni, optiuni si alte compensatii de 11,7 milioane de dolari.
Mulally si Bill Ford au primit bonusuri mai mici fata de 2011 intrucat fluxul de numerar operational, de 4,63 miliarde de dolari, a fost cu 32% sub obiectivul fixat.

Strategia aplicata de Mulally pentru redresarea grupului, numita One Ford, a constat in vanzarea acelorasi modele la nivel global, in loc de versiuni diferite pentru regiuni diferite.

Ford a castigat 35,2 miliarde de dolari in ultimii patru ani, dupa ce a pierdut 30,1 miliarde de dolari in perioada 2006-2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri