Fiscul va calcula suma reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule si va emite decizia privind stabilirea sumei in cel mult doua zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete, iar pentru autovehiculele in leasing termenul este de maxim cinci zile, potrivit unui proiect de ordin al ANAF.
Persoanele fizice si firmele care solicita stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu vor depune la administratiile financiare o cerere insotita de cartea de identitate a autovehiculului, documentele care atesta dobandirea dreptului de proprietate asupra masinii, iar in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state este necesar un act din care sa rezulte data primei inmatriculari si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" sau rezultatul evaluarii individuale, scrie Mediafax.

In situatia in care contribuabilul considera ca deprecierea autovehiculului sau este mai mare decat deprecierea rezultata pe baza cotei initiale de reducere si/sau a cotei suplimentare de reducere a timbrului, el poate contesta timbrul in baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuala a autovehiculului in cauza. In acest sens, contribuabilul va solicita efectuarea expertizei de catre un expert al Corpului expertilor tehnici, care, in raportul de expertiza privind evaluarea individuala a autovehiculului, va inscrie si cota reala de reducere a taxei corespunzatoare masinii.

Documentele vor fi depuse in original si copii, cele originale restituindu-se contribuabilului dupa verificare, prevede un proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule. Pentru autovehiculele in leasing, cererea va fi depusa in format electronic, impreuna cu formularul editat.

Actele sunt analizate de compartimentul de specialitate din cadrul administratiilor financiare, iar daca informatiile sunt incomplete sau gresite, solicitantul va fi notificat pentru a corecta sau completa documentatia. Pe baza informatiilor, compartimentul de specialitate va stabili cuantumul timbrului de mediu.

Valoarea in lei a timbrului de mediu pentru autovehicule se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cursul publicat la 1 octombrie 2012 si care va fi utilizat in acest an pentru calcularea timbrului a fost de 4,5223 lei/euro.

ANAF a publicat si un calculator pentru taxa de timbru de mediu.

Decizia privind stabilirea sumei de plata va fi comunicata contribuabilului, iar acesta trebuie s-o achite intr-un cont distinct deschis la unitatile Trezoreriei Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu. Dovada platii timbrului va fi prezentata cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Potrivit prevederilor normelor metodologice de aplicare a OUG 9/2012 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobate prin HG 88/2013, procedura de stabilire a sumei reprezentand timbrul de mediu se aproba prin ordin al presedintelui ANAF in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice, publicate in Monitorul Oficial la 14 martie.

Timbrul de mediu va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere, dar nu si in cazul tranzactiilor civile (mostenire sau partaj). Cei care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu.

De la plata timbrului de mediu vor fi exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilitati, fortelor armate, fortelor de securitate a statului, jandarmeriei, politiei, ambulantele, autovehiculele hibride si electrice, cele istorice sau destinate competitiilor sportive, precum si cele donate autoritatilor statului cu titlu gratuit. Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobandite prin mostenire in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Timbrul este calculat in principal in functie de emisia de CO2, luat in calcul in intregime pentru timbru fata de 30% in legea in vigoare, inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri