Skoda a marit modelul Octavia odata cu cea de-a treia generatie, masina fiind mai lunga cu 9 cm, decat predecesoarea ei si cu 4 cm mai lata. Pentru mai mult spatiu la interior, designerii Skoda au mutat rotile catre extremitati, astfel ca in prezent in Octavia III te simti aproape precum in modelul Superb.

Modelul Octavia 3 are acum 4,66 metri lungime, 1,81 metri latime si 1,46 metri inaltime, iar capacitatea portbagajului a crescut la 590 de litri. Octavia III dispune de sase motorizari, patru pe benzina (1,2 litri 86 CP, 105 CP, 1,4 litri 140 CP, 1,8 litri 180 CP) si doua diesel (1,6 litri 105 CP, 2 litri 150 CP). Pretul de pornire pentru Romania este de 14.250 euro cu TVA si poate ajunge la cel mult 23.000 euro cu TVA.

Modelul de test pe care l-am ales a fost 1,6 litri diesel 105 CP cu Start/Stop in echiparea de varf, Elegance, care are un pret de 19.350 euro cu TVA. Transmisia pentru propulsorul diesel este manuala cu 5 trepte. Acest motor poate fi comandat si cu transmisia automata DSG in 7 trepte, pentru 1.800 euro cu TVA in plus.

Consumul in oras pentru motorul de 1,6 litri diesel a variat intre 5,5 litri si 7 litri, in cursul saptamanii. Sistemul Start/Stop, care opreste motorul cand stam pe loc, a functionat dupa primii 2 km in oras cu motorul rece.

Motorul diesel de 1,6 litri 105 CP este mult mai silentios fata de cel de 1,9 litri din trecut care echipa Octavia. Octavia III accelereaza destul de bine cu motorul diesel de 1,6 litri, pana la 100 km/h are nevoie de 10,8 secunde. Viteza maxima la care poate ajunge masina este de 194 km/h.

Dotari Skoda Octavia III

In oras, masina este confortabila, absoarbe foarte bine gropile, iar parcarea nu este o problema in ciuda dimensiunilor, echiparea Elegance vine cu sistemul Automatic Parking Assistant, care stie sa parcheze pe partea stanga sau dreapta, lateral sau perpendicular. Pentru parcarea automata trebuie sa apasam butonul de parcare si sa punem semnal pe partea pe care vrem sa parcam, masina ne avertizeaza ca a gasit un loc de parcare si trebuie sa oprim. Octavia asteapta sa trecem in marsarier si sa acceleram, moment in care volanul se va roti singur pana am parcat.

Pe langa un design business, spatiu mai mult, motoare cu un consum mai mic de carburant, Octavia a primit si cateva dotari noi, airbag genunchi, airbag-uri laterale spate si sistemul Adaptive Cruise Assistant, care mentine in mod automat o distanta prestabilita fata de masina din fata.

O alta premiera este sistemul de recunoastere a semnelor de circulatie si trapa panoramica cu functii de glisare si rabatare, un plafon panoramic transparent, sistemul KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System) - sistem automat de actionare a inchiderii si de pornire a motorului.

Octavia mai dispune si de sistemul Intelligent Light Assistant, Front Assistant, Lane Assistant, Multicollision-Braking, Crew Protect Assistant, Driver Activity Assistant. Mai multe informatii despre noua generatie Skoda Octavia 3 sunt disponibile aici.

Date tehnice Skoda Octavia 1.6 diesel 105 CP

Motor: diesel, 1.598 cmc
Transmisie manuala cu 5 trepte
Putere maxima: 105 CP/3.000 rpm
Cuplu maxim: 250 Nm/1.500 rpm
Viteza maxima: 194 km/h
Acceleratie (0-100 km/h): 10,8 s
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km): 4,6/ 3,8/ 3,3
Capacitate rezervor: 50 litri
Lungime: 4,65 metri
Latime: 1,81 metri
Inaltime: 1,46 metri
Portbagaj: 590 litri
Emisii CO2 g/km: 99 g/km
Masa proprie (kg) 1.300

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri